Tudomány

Rákkeltő anyagokat találtak a népszerű kannabiszkivonat gőzében

A Portlandi Állami Egyetem munkatársai benzolt és más rákkeltő anyagokat azonosítottak a bután hasisolaj nevű kannabiszkivonat gőzében.

Az eredmények alapján egészségügyi kockázattal járhat az olaj gőzének belégzése. A kivonatot egyre több helyen használják, főleg azokban az amerikai államokban, ahol már legalizálták az anyag párologtató berendezéssel történő fogyasztását.

A gőz beszívásának hatásairól régóta folyik a szakmai vita. A párologtató eszközökben az olajat egy felmelegített felszínre helyezik, majd belélegzik a kigőzölgést. Ezzel elkerülhető, hogy a használat során káros égéstermékek kerüljenek a szervezetbe. A hevítéssel ugyanakkor hatalmas mennyiségű kannabioid szabadul fel.

A kivonat előállítása már önmagában is igen veszélyes. A hasisolaj létrehozásához ugyanis rendkívül gyúlékony és robbanásveszélyes butánt használnak oldószerként, hogy kivonják a virágban és a levelekben található anyagokat. Pár éve egy oregoni benzinkút robbant fel, miután az épületben két férfi bután segítségével próbálta meg előállítani az olajat.

Rob Strongin, a Portlandi Állami Egyetem szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint ahogy az államokban legalizálják a marihuánát, egyre fontosabbá válik a toxikológiájának megértése.

A kutató úgy véli, az új adatok azt bizonyítják, hogy az e-cigarettához hasonló eszközök használatával rengeteg méreganyag jut a szervezetbe.

A portlandi csapat a marihuánában megtalálható terpéntartalmú illatos olajat hevítette fel, olyan módon, ahogy a fogyasztók szokták a hasisolajat. A kísérlet során nagy mennyiségű benzol és metakrolein szabadult fel – mindkét vegyület rákkeltő.

(Portland State University)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik