Tudomány

Itt követheti élőben a Cassini utolsó pillanatait

A Cassini a becslések alapján magyar idő szerint 13:55-kor fog elégni a Szaturnusz légkörében. A történelmi eseményt 13:00-14:30 közt a NASA TV-n élőben is követhetjük.

A Cassini űrszonda végső perceit a NASA élőben közvetíti. A NASA TV-n a szakemberek kommentárjaival követhetjük majd az eseményt, míg a NASA TV Media a misszió irányítóközpontjából, a Jet Propulsion Laboratory-ból jelentkezett.

Ahogy a NASA irányítóközpontjába is betekinthetünk, 360 fokos élő közvetítést sugároznak az űrhivatalból:

A Cassini utolsó napjai kapcsán a héten kiemelten foglalkoztunk az űreszközzel. A szondáról szóló cikkeket erre a linkre kattintva olvashatja.

NAGY FINÁLÉ

A szonda 1997 októberében indult el és 2004 nyarán érkezett meg a Szaturnuszhoz. A szerkezet nem csupán a gázbolygót, de holdjait is alaposan megvizsgálta, rengeteg új információt fedve fel az égitestekről.

A szonda üzemanyaga azonban kifogyóban, a szakértők pedig nem szeretnék, hogy a Cassini fedélzetén utazó potenciális szennyeződések az eszköz becsapódásával valamelyik helyi holdra kerüljenek. A NASA-nál ezért úgy döntöttek, a Szaturnusz sűrű légkörébe irányítják a szerkezetet. A szonda végső küldetése, a Nagy Finálé idén áprilisban kezdődött.

13 év alatt a Szaturnusz körül: a Cassini élete számokban
Végéhez közeledik az egyik legjelentősebb nemzetközi űrszonda útja, küldetése a számok nyelvén is izgalmas.

A Cassini missziója utolsó pillanatáig küldte az értékes adatokat a bolygó felső légköréről. Az űreszköz olyan közel került az objektumhoz, mint korábban egyetlen ember alkotta szerkezet sem.

Nem sokkal azután, hogy a szonda elérte a Szaturnusz légkörét, a kommunikáció végleg megszakadt a Cassini és a Föld között.

Az űreszköz néhány pillanat alatt meteorként égett szét.

(NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik