Tudomány

Növelik a cukorbetegség kockázatát a mesterséges édesítők

A fogyókúrázok körében a cukor alternatívájaként fogyasztott mesterséges édesítők növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, derül ki egy friss kutatásból.

A tanulmány részleteit egyelőre nem publikálták, de szakértők szerint az eredmények ráerősítenek, hogy a mesterséges édesítők és a hízás kéz a kézben járnak.

A 2-es típusú cukorbetegség egyértelműen a túlsúlyossághoz köthető, a betegek száma pedig rohamosan nő a világban. Ha nem kezelik megfelelően, vakságot, szívinfarktust és sztrókot is okozhat.

A kutatást az ausztrál University of Adelaide végezte 27 ember bevonásával. Mindannyiuknak napi másfél liter diétás italt és kapszula formájában két különböző mesterséges édesítőt kellett elfogyasztaniuk naponta háromszor két héten át étkezések előtt.

A tesztek kimutatták, hogy az önkénteseknél két hét után károsodott a szervezet glükózra adott reakciója.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik