Tudomány

Annyi növényt tarolt le az Irma, hogy teljesen elbarnultak a Karibi-szigetek

Megdöbbentő képeket közölt a NASA Earth Observatory a Karibi-térség szigeteiről. A műholdas felvételeken jól látható a különbség az Irma hurrikán érkezése előtti és utáni állapotok közt.

Az Irma Barbudát és Anguillát, Puerto Ricót, a Virgin-szigeteket és Kubát érintette a legsúlyosabban. Az ereje teljében tomboló trópusi ciklon egyes szigeteken az infrastruktúra 90 százalékát károsította meg vagy pusztította el.

A NASA közelmúltban közölt képein a Landsat 8 műhold adatai láthatóak. A szerkezet a hurrikán érkezése előtt, augusztus 25-én, és az Irma elhaladása után, szeptember 10-én is megörökítette a Karibi-térséget.

Kathryn Hansen, a NASA munkatársa szerint a szigetek elbarnulását félelmetes szelek okozták, melyek időnként közel 300 kilométer per órás sebességgel fújtak.

A hurrikán itt-ott teljesen letarolta a vegetációt. Az épen maradt növényeket aztán feltehetőleg a szél által szárazföldre hordott sós víz szárította ki.

Néhány terület, például Virgin Gorda bizonyos régiói, kisebb károkkal vészelték át az Irma érkezését. A sziget nyugati térsége valószínűleg a hegyek oltalmának köszönhetően maradt zöldebb, mint a középsó területek.

Virgin Gorda Kép: NASA Earth Observatory

Barbuda volt az első a Karibi-térségben, amely megtapasztalhatta az 5-ös erősségű hurrikán erejét. Gaston Browne, az ország miniszterelnöke szerint a trópusi ciklon az infrastruktúra 90 százalékát semmisítette meg.

Az állam másik fő szigetét, Antiguát, ugyanakkor kevésbé sújtotta az Irma: a hurrikán szeme a szigettől északra haladt el, így itt kisebb lett a pusztítása. Miután a ciklon elhaladt, Antiguán nem csak az áramellátást sikerült helyreállítani, de a helyi repteret is megnyitották.

Antigua és Barbuda Kép: NASA Earth Observatory

(Business Insider)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik