Tudomány

Tíz fokot zuhan a hőmérséklet, mégsem lesz nyár szeptemberben

Nincs ebben semmi különös, a szeptemberi markáns hidegfrontok már csak ilyenek.

A kellemes, már-már nyárias hétvége után a hétfő sem hozott változást, de azok a bizonyos sötét fellegek már erősen gyülekeznek Magyarország egén.

Hétfőn még zömében zavartalan napsütésre számíthatunk, a hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, ami nemhogy nem ősz, de egy tisztességes nyári napnak is dicsőségére válna.

Hideg és sok eső

Késő délután és estefelé aztán nyugat, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet és egy markáns hidegfront tör be térségünkbe, amelynek nyomán kedden már csak 17-24 fokos maximumhőmérsékletre számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Nemcsak a hőmérséklet csökken, már hétfő délután, illetve a kora esti órákban kialakulhatnak heves zivatarok a Dunántúl nyugati részén, a viharokat 70 km/óra feletti szél és kisebb valószínűséggel nagyobb méretű jég társulhat.

Estétől, késő estétől dél felől egy újabb csapadékrendszer érkezik, a Dél-Alföld térségében intenzív záporokkal, zivatarokkal, lokálisan 20 mm feletti csapadékkal és 50-70 km/óra körüli széllel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért jelenleg öt érintett megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok, egyre pedig az erős széllökések miatt.

Hullámvasút: nyárból az őszbe és vissza

Kedden országszerte jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk, a felhőzet csak délutántól kezd felszakadozni, de északkeleten és délnyugaton felhős marad az ég.

Aztán jön a hullámvasút. Csütörtökig helyenként 28 fokra is melegedhet a levegő, majd egy újabb hidegfront veti vissza húsz fok alá a hőmérsékletet. A hétvégén újabb melegedés kezdődik, aminek a mostani forgatókönyvek szerint hétfőn ismét hidegfront vet véget.

A hétvége emellett igen csapadékosnak ígérkezik, a keddi után szombaton várható a legtöbb eső a héten

– emeli ki a meteorológus.

Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy a frontok egymás sarkára taposva kergetik egymást, esős, nagy hőmérsékletkülönbségek közt száguldó hullámvasútra ültetnek minket, ami nyilván sokak komfortérzetét rontja, felerősödnek az időjárás számlájára írható egészségügyi panaszok.

Ha az átlag felől közelítünk, a frontok közti 22-24 fokos hőmérséklet hozza a szeptemberi átlagot, az esős, hűvösebb napok inkább a hónap végét idézik. Ennyi változékonyság viszont bőven belefér a szeptemberbe, ami most úgy tűnik, a kiugrások ellenére is hőmérsékletileg szokványosnak, csapadékot tekintve viszont átlagon felülinek ígérkezik.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik