Tudomány

Állatokban és növényekben gazdag világ rejtőzhet az Antarktisz jege alatt

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakértői által vezetett csapat arra jutott, hogy a jeges kontinens gleccserei alatt egy rejtett barlanghálózat fekszik. A kutatók szerint a rendszerben olyan ökoszisztéma alakult ki, melyben ismeretlen fajok is élhetnek.

A hálózatot a világ legdélibb aktív tűzhányójából, a Ross-szigeten található Erebusból származó gőz vájta ki. Ceridwen Fraser, az ANU munkatársa és a csapat vezetője szerint a helyi talaj vizsgálata során algáktól, moháktól és apró állatoktól származó DNS nyomokat fedeztek fel.

Nagyon meleg lehet a barlangokban – egyes üregekben akár 25 Celsius-fok is. Odabent az ember pólót viselve is kényelmesen érezheti magát. A barlangok bejáratánál fény is van, a fény pedig néhány barlangban mélyebbre is beszűrődik, ahol a jégtakaró elég vékony

– mondta a kutató.

A rendszerben azonosított nyomok többsége hasonlított az Antarktisz egyéb területeiről származó állatok és növények mintáira. Egyes szekvenciákat azonban nem tudtak azonosítani. Fraser úgy véli, a vizsgálat eredményei bepillantást nyújtanak abba, hogy mi is élhet a földrész jégpáncélja alatt.

A szakértő szerint nem lehetetlen, hogy eddig ismeretlen fajok is megtalálhatóak a rejtett ökoszisztémában.

A csapat következő célja az, hogy alaposabban is megvizsgálja a barlanghálózatot, élő organizmusok után kutatva.

Craig Cary, az új-zélandi Waikato-i Egyetem munkatársa hozzátette, a korábban más csoportok változatos baktérium- és gombaközösségeket azonosítottak az antarktiszi vulkanikus barlangokban. Új tanulmányuk azt bizonyítja, hogy bonyolultabb létformák, akár állatok és növények is előfordulhatnak a mélyben.

Charles Lee, aki szintén a Waikato-i Egyetem szakértője, úgy véli, a szubglaciális rendszerek gyakoriak lehetnek a kontinensen, hiszen az Antarktiszon más vulkánok is léteznek. Azt nem tudni, hogy mennyi hasonló hálózat alakulhatott ki, illetve, hogy mennyire kapcsolódhatnak ezek a környezetek, ugyanis a barlangok megtalálása, megközelítése és feltérképezése igen nehéz feladat.

(Australian National University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik