Tudomány

Másként fejlődtek ki a szárazföldi gerincesek, mint eddig hittük

Egy újonnan azonosított fosszilis halfaj, a Hongyu chowi elemzése azt mutatja, hogy finomítanunk kell a négylábúak evolúciójáról kialakított képen. Úgy tűnik ugyanis, hogy jóval több tengeri élőlény alakult át szárazföldivé több száz millió évvel ezelőtt, mint korábban gondoltuk.

Megközelítőleg 360 millió évvel ezelőtt a devon korszak végén a halak egyik osztályának tagjai, az izmosúszójú halak szép lassan szárazföldi élőlényekké, tetrapodákká, azaz négylábúakká fejlődtek. Az állatok ezen csoportjába ma a kétéltűek, a hüllők és az emlősök mellett a madarak is beletartoznak.

H. chowi leletét még 2002-ben találták meg egy észak-kínai bányában.

Az 1,5 méteres izmosúszójú hal 370-360 millió éve élt, jellegzetességei alapján pedig elég nehéz elhelyezni az evolúciós családfán.

Egyes jegyeiben egy ragadozó rend, a Rhizodontida tagjaira emlékeztet. Ezen halakról úgy vélik, hogy már azelőtt leváltak a négylábúak őscsoportjától, mielőtt azok szárazföldivé váltak volna.

Ugyanakkor a H. chowi az izmosúszójú halak egy másik csoportjába, az Elpistostegaliába is beillene. Ezek az élőlények bizonyos vonásaikban, például a vállövükben a korai tetrapodákra hasonlítanak – ezen jellegzetességek a Kínában azonosított fajnál is megtalálhatóak.

A Min Csu, a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusa által vezetett szakértők arra jutottak, hogy megfigyeléseik két dolgot jelenthetnek. Az egyik elképzelés szerint az elemzett faj egy tetrapodomorf jegyekkel rendelkező rhizodontid volt. A másik lehetőség az, hogy néhány rhizodontid sokkal közelebb állt a négylábúakhoz és az elpistostegalidokhoz, mint korábban gondolták.

Bármelyik is igaz, a konklúzió mindenképp jelentős. A két, egymástól távol álló csoport közti hasonlóságok sokkal lényegesebbek voltak, mint korábban gondolták. Tanulmányukban a kutatók azt írják, hogy a négylábúak őscsoportjában igen jelentős lehetett a homoplázia – azaz egy adott jellegzetesség független kialakulása az egyes taxonokban. A kutatók szerint az izmosúszójú halak ökológiai diverzitását eddig alábecsültük.

H. chowi ráadásul olyan vonásokkal is rendelkezett, melyek semelyik másik állatra nem voltak jellemzőek. Az állkapocs körüli csontok például azt mutatják, hogy a faj a tengerfenéken lesben állva várta zsákmányát, majd a megfelelő pillanatban elképesztően gyorsan ragadta meg a prédát.

(ScienceAlert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik