Tudomány

Egyedül ültetett el egy egész erdőt egy indiai férfi

Majoli, a világ legnagyobb folyami szigete India keleti csücskében, a Brahmaputra folyón fekszik. Területe a XX. század elején még 1250 négyzetkilométer volt, de az elsivatagosodásnak és az eróziónak köszönhetően ma már csak 350 négyzetkilométer.

A szigeten élő Jadav Payeng 1979-ben még csak 16 éves volt, amikor egy halom döglött kígyót talált egy part menti homokpadon. A hüllőket az áradás sodorta a szigetre, ám az ottani sivárságban képtelenek voltak életben maradni. Payeng rájött, hogy a szigetet csak egy hajszál választja el a teljes pusztulástól. Úgy döntött megpróbál tenni valamit: húsz bambuszcsemetét ültetett el a part mentén.

Nem csak a 16 éves fiú, a helyi kormányzat is felismerte, hogy eljött az utolsó perc a cselekvésre. Extenzív fatelepítési programba kezdtek, mely során öt év alatt kétszáz hektárt erdősítettek.  Jadav Payeng beállt a munkások közé, aztán amikor a projekt végeztével azok eltűntek, egyedül folytatta a faültetést. Munkáját még ma, közel negyven év elteltével sem fejezte be.

Payeng saját kezűleg telepített erdeje ma már nagyjából 5,5 négyzetkilométeres (hozzávetőleg: a Margit-sziget területe nem egészen egy négyzetkilométer). A növényzettel megjelentek az állatok is: 115 elefánt él minden évben három hónapig az erdőben, állandó lakó között pedig vannak orrszarvúk, tigrisek és szarvasok is.

Jadav Payeng és az erdője történetéről 2013-ban William Douglas McMaster forgatott Forest Man (Erdőember) címmel rövid dokumentumfilmet. A több nemzetközi díjat elnyert filmben Payeng azt mondja, az az álma, hogy az egész szigetet betelepítse fákkal, ezért a munkáját az utolsó leheletéig folytatni fogja.

„Azt szoktam mondani az embereknek, hogy a fák kivágása nem vezet sehová. Előbb engem kell kivágniuk, ha ki akarják vágni a fáimat.”

(A Forest Man című rövidfilmet IDE KATTINTVA nézheti meg, angol nyelven.)

(via National Geographic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik