Tudomány

Nyár lesz szeptemberben

Magasan az átlag fölött alakulnak a hőmérsékletek, csak egy-egy "lehűlést okozó hidegfront" hoz majd néhány napra az évszaknak megfelelő időt.

Vasárnap este hidegfront tört be a Kárpát-medencébe, ami véget vetett a rendhagyó augusztus végi kánikulának. Tényleg rendhagyó, mert Kübekházán és Békéssámsonon is 25 éves melegrekord dőlt meg, a hőmérők 38 fok feletti értékeket mutattak.

A kánikulának vége, de a meleg maradt, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok is lehet.

Kedden viszont már legfeljebb 23-27 fokot mérhetünk, ami már eléggé hajaz a kora őszre. Adja magát a kérdés: itt az ősz?

Igen, közeledik, szeptember 1-jén kezdődik – de ha a hőmérsékleti értékeket nézzük, azok egyedül kedden alakulnak az átlagnak megfelelően. A folytatásban a szokásosnál jóval melegebb időben lesz részünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Meleg, de már nem “veszélyes”

A hidegfront már szerdása elvonul, helyenként máris 30 fokra kúsznak a hőmérők mutatói, pénteken pedig már 33 Celsius-fokra van kilátás. Jó hír a kései nyaralóknak, de elkeseredni azoknak sem kell, akiknek elegük van a nagy melegből.

Az erős napsugárzás ugyan jelentősen felmelegíti a földfelszínt, ám jóval túl vagyunk a nyári napfordulón, az augusztus végén körülbelül 13 órás világos periódust 11 óra sötétség váltja, így másnap reggelre a talaj jelentősen lehűl.

Ami ebből minket érint: a nappali hőséget valódi enyhülést és pihentető alvást biztosító, viszonylag hűvös éjszakák váltják.

Meleg lesz a szeptember

A szeptember jóval melegebb lesz az átlagosnál, a napi csúcshőmérsékletek a nyarat idézik majd, a kora őszi időjárásból egy-egy hidegfront idején kapunk csak néhány napos ízelítőt” – fogalmaz a szakember.

Ez a hét kiváló példája lesz mindennek. A következő hidegfront szombaton eléri és az “átlagra hűti” térségünket, majd folytatódik a meleg. Szeptember elején egyébként átlagban 26-27 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, míg a hónap végén 22-23 fok az évszaknak megfelelő maximum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik