Tudomány

Ősi kereskedelmi hálózatra bukkantak Vietnamban

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársai olyan hatalmas kereskedelmi hálózatot fedeztek fel Vietnamban, melyen 4500-3000 évvel ezelőtt nagy mennyiségű áru cserélt gazdát.

Új tanulmányukban a szakértők több települést is bemutatnak a Mekong-deltában, melyek egy kifinomult rendszer részei voltak. A területen nagy mennyiségű terméket állítottak elő, majd szállítottak el több száz kilométerre.

Catherine Frieman, az ANU régésze és a csapat vezetője szerint a felfedezés alaposan átírja a korai vietnami civilizációról kialakított képet. A kutatók eddig is tudták, hogy a korszakban néhány tárgyat elszállítottak a környékről, de az új bizonyítékok azt mutatják, hogy olyan jelentős kereskedelmi hálózat alakult ki a térségben, melyhez speciális eszközkészítő módszerek is társultak.

Ez nem egy olyan eset, amikor a szükségesen kívül az emberek némi extra tételt is előállítanak. Ez egy nagy művelet

– mondta Frieman.

Egy kutatócsoport a dél-vietnami Rach Nuinál tárt fel kőeszközöket, majd ezeket juttatta el Friemanhoz. A szakértő a leletek közt egy homokkőből készült csiszolót is felfedezett, melynek létrehozásához az alapanyagot 80 kilométerre északról kellett beszerezni. Rach Nui térségében nincsenek bányák, így a helyieknek úgy kellett behozatnia a nyersanyagot.

Frieman szerint a régió lakói úgy váltak a kőeszközök készítésének mesterévé, hogy a közelükben nem voltak kőlelőhelyek.

Phillip Piper, az ANU vietnami régészeti szakértője úgy véli, Vietnamban számtalan település és helyszín biztosít információt azzal kapcsolatban, hogy a területen miként jutottak el az emberek a vadászó-gyűjtögető életmódtól a gazdálkodásig. Dél-Vietnamban az újkőkorban a különböző szerkezetű, kultúrájú és társadalmú települések közt összetett kereskedelmi rendszer alakult ki, amely segítette az anyagok és a technológiák áramlását.

(Past Horizons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik