Tudomány

Ezek az év legjobb ökológiai kutatásokon született fotói

BioMed Central bemutatta a 2017-es ökológiai képversenyének győzteseit. A felvételek mind tudományos kutatások során születtek. Az idei volt a verseny történetének tizenötödik kiírása.
Kép: Ana Carolina Lima

Az általános nyertes kép egy óriás dél-amerikai teknőst (Podocnemis expansa) ábrázoló portré, melyet Ana Carolina Lima, az Aveiroi Egyetem munkatársa készített. A szakértő egy, a brazíliai Cantão Állami Parkban folytatott természetvédelmi kutatás során örökítette meg az élőlényt.

Chris Darimont, a Victoria Egyetem munkatársa és a verseny zsűrijének tagja szerint a felvétel ritka, többrétegű perspektívát mutat felülről.

A kép jól felépített, technikailag hibátlan és gazdag a csodálatos geometriában

– tette hozzá a szakértő.

Összesen 127 pályázat érkezett a versenyre. Az általános győztes mellett a BioMed Central további öt kategória nyerteseit és második illetve harmadik helyezettjeit is bemutatta.

Kép: Christin Säwström

Az általános második helyezett fotó sokban különbözik az elsőtől. Ezt Christin Säwström, az Edith Cowan Egyetem kutatója készítette 2004 júniusában, az antarktiszi Davis-tábor közelében.

Chris Darimont ezen fotóról azt mondta, hogy a halvány, nem túl éles kép téli, álomszerű érzést kelt. A felvétel egészen festményszerű.

Akár tervezetten vagy véletlenszerűen, ez egy ritka megközelítés, amely megragadó képet eredményezett

– monda Darimont.

Kép: Roberto García-Roa

A harmadik helyezett Roberto García-Roa, a Valenciai Egyetem szakértőjének alkotása lett. A felvételen egyszerre tűnik fel egy karolópók, egy méh és egy parazita légy. Darimont szerint az állatokról készült képeken a tekintetet általában a nagyobb élőlény – jelen esetben a pók vagy a méh – ragadja meg, ezen a felvételen azonban a légy a központi figura.

Az alábbi galériában a verseny néhány további érdekes fotóját nézheti meg:

Galéria
Kép: Maïlis Huguin

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik