Tudomány

Nagyot változik az idő: már ősszel megérkezik a hó Kelet-Európába

Megjelent a 2017-es európai őszi időjárásáról kiadott előrejelzés. Valóban érdekes, de senkinek nem ajánljuk, hogy ez alapján tervezze meg őszi programjait.

Meteorológusok számos alkalommal figyelmeztetnek rá, mi is többször leírtuk: az aktuális időjárást olyan sok, folyamatosan változó tényező alakítja, hogy legfeljebb három napra lehet biztos prognózist adni. Vannak persze egyhetes és tíznapos előrejelzések is, ám ezen túl a beválási esély annyira lecsökken, hogy értelmetlen vele foglalkozni is.

Ezért tartottuk meglepőnek, hogy az AccuWeather.com időjárási portál kiadott egy előrejelzést 2017 őszének európai időjárására. Nézzük először, mit jósolnak.

Magyarország fellélegezhet az aszály után

Ezen az ábrán minden szépen látszik:

Forrás: AccuWeather.com
  • A forró és száraz nyár és koraősz után esős időszak köszönt Olaszország és a Balkán egyes részeire. Ezek szerint egyébként hazánk a Balkánon fekszik.
  • A Franciaországtól Lengyelországig húzódó középső területeken száraz és átlagon felül meleg lesz a szeptember, októberben viszont többhetes esők jönnek, és nedves lesz a november is.
  • A Brit-szigetek időjárása az időszak elején szárazabbra fordul, majd októberben és novemberben komoly viharok várhatók.
  • Az Ibériai-félszigeten folytatódik a szárazság.
  • Olaszország és a Balkán déli részére forró szeptember után végre megérkezik a csapadék.
  • Kelet-Európában októberig marad a meleg, ezután lehűlés következik, Ukrajnában és Fehéroroszországban hóviharok fenyegetnek.

Vagy bejön, vagy nem…

Igaz, hogy bizonyos, ősszel ható tendenciák már most látszanak, de ezekből korántsem lehet fenti részletességgel következtetéseket levonni – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Évtizedek statisztikáit feldolgozva legfeljebb 30 napra előre gondolkodhatunk, de akkor sem tudjuk előre jelezni az időjárást, legfeljebb annyit mondhatunk: ezen és ezen a napon ilyen idő szokott lenni. A harmincegyedik naptól kezdve nem mutatható ki szignifikáns eredmény, a beválási esély 50 százaléknál nem nagyobb.

A meteorológusok azért készítenek ilyen hosszú távú előrejelzéseket, mert igény van rá. Ennyi az egész

– fogalmaz Molnár László. Mi pedig laikusként hozzátehetjük: az 50 százalékkal végül is tévedés kizárva, mert vagy úgy lesz, vagy nem.

Ennyit tudunk

A már említett tendenciákból, az elmúlt évek tapasztalataiból azért levonhatunk néhány általános érvényű következtetést:

  • Európa jelentős részén minden bizonnyal melegebb lesz az ősz az átlagnál, ugyanis mostanában már 10 hónapból átlagban 8 melegebb, mint a megszokott.
  • Északkeleten elég hűvös volt a nyár, nincs felhalmozott hőmennyiség, ezért valószínű, hogy korábban és igen erőteljesen érkezik majd az őszi lehűlés.
  • Aki tanult földrajzot az tudja, a mediterrán térségben az ősz egy csapadékos évszak

– sorolja a szakember.

Ami pedig Magyarországot illeti, az ősz nálunk is esős, és köztudottan hidegebb, mint a nyár. Olyannyira, hogy rendszerint november 10-15 között az ország valamely pontján elkezd szállingózni az első hó.

Hazánk őszi időjárása tehát feltehetően melegebb lesz a megszokottnál, lesz eső és nagy valószínűséggel hóval is találkozhatunk – ennél többet „tudományos alapon” nem lehet kijelenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik