Tudomány

A tengeri halak táplálékként tekintenek a műanyagokra

műanyag az óceánban (műanyag, óceán,)
műanyag az óceánban (műanyag, óceán,)
A világ vizeinek szennyezettségi szintje egyre magasabb, hulladékaink a tengerek legtávolabbi pontjára is eljutnak. Egyes becslések alapján 2050-re az óceánokban található műanyag tömege nagyobb lesz, mint az ott élő halaké.

Egy új tanulmány szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint eddig hittük. A kutatók úgy vélik, hogy a halak élelemnek tekintik a műanyagokat, így kifejezetten keresik a vízben úszó szemetet.

A szakértők korábban 50 különböző fajban mutattak ki műanyagdarabokat. Az érintett halak közül többet emberek is fogyasztanak.

Az óceán szennyezése így nem csak a vízi ökoszisztémára, hanem az emberi egészségre is veszélyes lehet.

Ezért is fontos megérteni, hogy bizonyos állatok miként és miért táplálkoznak műanyagokkal.

A csapat szardellákat vizsgált laboratóriumi körülmények közt, hogy felmérjék, a halak szándékosan vagy véletlenül nyelik-e le a törmelékeket. Az élőlényeket eltérő szagmintáknak tették ki, az egyik minta műanyaghulladékból lett kivonva, míg a többi tiszta műanyagból.

A szakértők arra jutottak, hogy a szemét szaga hasonló viselkedést vált ki az állatokból, mintha természetes táplálékuk illatával találkoznának. Ez arra utal, hogy a szardíniák egyszerűen élelemforrásnak tekintik a szemetet. A tiszta műanyag kivonatára ezzel szemben nem reagáltak. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakértők azt írják, a jelenség hátterében a műanyag bomlása állhat.

Az új vizsgálattal először sikerült bemutatni, hogy a szardíniák szaglásukat is felhasználják a táplálékszerzéshez. A kutatással emellett a szennyezettségre vonatkozóan is fontos következtetéseket sikerült levonni.

Matthew Savoca, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a műanyagtörmelék szaga táplálkozással kapcsolatos választ vált ki a fogságban élő szardíniákban.

Ez az első viselkedési bizonyíték arra, hogy a műanyaghulladék kémiailag vonzó lehet a tengeri fogyasztóknak

– mondta a szakértő. Savoca hozzátette, a szagok a szemétben gazdag területekre csábíthatják az élőlényeket.

A vizsgálat eredményeit további megfigyeléseknek és elemzéseknek is meg kell erősítenie. Ha a halak valóban kifejezetten keresik a műanyagot, az hatalmas problémát jelent, hiszen a szennyező anyagok így a tápláléklánc magasabb szintjeihez – például az emberekhez – is elérnek.

Nem a mostani az első tanulmány, amely hasonló következtetésekre jutott.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik