Tudomány

Pestises bolhákat találtak két amerikai megyében

Az arizonai Navajo megye közegészségügyi figyelmeztetést adott ki, miután a régióban begyűjtött bolhákban pestist azonosítottak. A megye szerint bubópestissel van dolguk. A szintén arizonai Coconino megyei bolhákban is kimutatták a betegség kórokozóját, a Yersinia pestist.

Navajo megye egészségügyi részlege a Facebookon is felhívta a lakosság figyelmét. Azt írták, a betegség bolhákkal, illetve fertőzött állatokkal történő közvetlen érintkezéssel terjed. A helyieknek csökkenteniük kell a kórral való érintkezés kockázatát.

A megye szerint fontos, hogy a lakosok értesítsék a hatóságokat, ha rágcsálók vagy prérikutyák hirtelen halálát tapasztalják, ez ugyanis a pestis jele lehet.

A betegség főbb tünetei, a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a gyengeség, az izomfájdalom, illetve a nyirokcsomók megduzzadása a fertőzés után 2-6 nappal jelentkezhetnek.

A megye közleményében kiemelte, hogy korai diagnózis és kezelés mellet a kór antibiotikummal gyógyítható. A pestis viszonylag ritka az Egyesült Államokban az emberek körében: 2000-2015 közt csupán 96 esetet dokumentáltak, összesen 12 személy halt bele a betegségbe.

A Navajo megyeiek a vadállatok elkerülése mellett háziállataik otthontartásával is védhetik magukat – utóbbival ugyanis elkerülhetik, hogy az élőlények fertőzött bolhákat hozzanak haza. Emellett a rovarriasztók használata is segíthet.

A pestis egészen 1894-ig gyógyíthatatlannak számított. A betegség több formáját is ismerjük, az 1347-1353-as hírhedt európai járványt például a fekete halál, azaz a bubópestis okozta – igaz, egyéb típusok, például a Justinianus-pestis is milliók életét vette el. Egyes országokban, például Madagaszkáron, a betegség még manapság is hatalmas problémát jelent.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik