Tudomány

Hatalmas római villát tártak fel Szicílián

A Dél-Floridai Egyetem (USF) régészeinek sikerült feltárnia a dél-szicíliai Realmonténél található római kori villát. Az épületegyüttesnél már évtizedek óta folynak a munkálatok, eddig azonban nem tudták a teljes komplexumot megvizsgálni.

Az új ásatásnak köszönhetően sikerült bepillantást nyerni abba, hogy milyen gazdasági funkciót láttak el azok a hatalmas római kori villák, melyeket egykor Szicílián emeltek. A Dél-Floridai Egyetem munkatársai ugyanis teljesen fel tudták tárni a Realmonténél található, 5000 négyzetméteres komplexumot, új információkat gyűjtve a területről.

Davide Tanasi, az USF régészeti tanszékének oktatója hallgatóival és az egyetem virtualizációs és alkalmazott tértechnológiai központjának kutatóival dolgozott együtt a helyszínen. A csapat a villa földi és légi 3D-s modelljét is elkészítette, ez később sokat segített az ásatás megtervezésében és az épületegyüttes egyes részeinek értelmezésében.

Az egy hónapon át tartó munka során a szakértők arra jutottak, hogy a villa az időszámítás utáni 2-7. században volt lakott.

A csapat újabb falakat, szinteket, egy lépcsőházat és vízvezetéket is felfedezett, ezeket egy 5. századi átépítés során hozhatták létre.

A helyszínen a régészek edényeket, lámpákat és nagy mennyiségű afrikai késő római kerámiákhoz köthető tárgyakat is találtak. A szakértők úgy vélik, hogy az edények, téglák és csempék készítése fontos szerepet töltött be a település életében. Ez a felfedezés sokat elárul a késő ókori Szicília gazdaságáról.

A realmontei villa egyes területeit már 1979-1985 között, egy japán kutatók által vezetett ásatással feltárták. Az új vizsgálatnak köszönhetően azonban számtalan új részletet sikerült felderíteni.

(USF)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik