Tudomány

Káprázatos fotó készült a Tejútról

Új-Zéland legnagyobb szigete, a 150 000 négyzetkilométeres Déli-sziget igazán lenyűgöző. Sokszor azonban az a legkáprázatosabb látvány nem a földön, hanem az égen várja az embert.

A Déli-szigeten élő fotográfus, Paul Wilson az éjszakai égbolt szerelmese. Van úgy, hogy órákon át utazik, hogy olyan helyet találjon, ahonnan tökéletes képeket készíthet a csillagokról. Wilson szerint Új-Zélandról figyelve remek a sötét égbolt látványa: ha az ember kimegy a városból, máris észreveheti a Tejutat.

A fotós négy éve vált a kozmosz szerelmesévé. Manapság már számtalan hosszú expozíciós felvételt készít, majd összeilleszti a fotókat egyetlen lenyűgöző képet hozva létre – van úgy, hogy ezzel a módszerrel 500 megapixeles alkotás születik.

Wilson tipikusan február és november közt örökíti meg az eget, ekkor ugyanis hosszabbak az éjszakák. A férfi a tökéletes csillagfigyelő hely megtalálásához a Google Maps azon funkcióját használta, amely kifejezetten az éjszakai égbolt csodálására alkalmas pontokat mutatja. Így bukkant rá Hickory Bay-re, amely déli irányban 2 órányi útra található otthonától, Christchurch-től. Wilson azt mondta, a terület nagyon eldugott.

A fenti fotót is az öbölben készítette egy tiszta, februári éjszakán, 3:30 körül, amikor a dagály már visszahúzódott, a Tejút pedig elkezdett felemelkedni. Wilson 25 darab 20 másodperces expozíciós képet készített, hogy az egész jelenetet megörökítse.

A kész, 113 megapixeles felvétel káprázatos: sokkal fényesebb és részletesebb, mint ami szabad szemmel látható.

Amikor a Tejút alatt van az ember, nagyon jelentéktelennek érzi magát. Utálnék olyan helyen élni, ahol nem láthatom

– mondta Wilson.

A Tejútról készített felvétel valóban lenyűgöző, de aki igazán szereti az éjszakai eget, annak az év leggyönyörűbb asztrofotóit is érdemes megnéznie.

(Wired)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik