Tudomány

Gyógyszer az emlékek nélküli életre: az egereknél már működik

Aki nem élte át, annak elképzelhetetlen, hogy percek, napok, évek tűnjenek el az emlékezetéből. Extrém esetben akár egész addigi élete. Pedig bárkivel megtörténhet egy baleset eredményeként.

Az 50 első randi című filmet Drew Barrymore-ral és Adam Sandlerrel nyilván mindenki ismeri. A fiatal lány balesetet szenved, elveszíti emlékezőképességét, gyakorlatilag minden reggel, ébredés után újra kell kezdenie az életét. Romantikus amerikai vígjáték hollywoodi habbal és extrém módon sarkítva, de az alapsztori elgondolkodtató: ha az embernek nincsenek emlékei, miért éri meg élni?

Egereknél eredményes

A jelenség létezik, a tudomány traumás agysérülés (angol rövidítéssel TBI) okozta memóriazavarként ismeri. Ám egy nemrégiben megjelent hír arról számolt be, hogy amerikai kutatók által kifejlesztett, ISRIB néven ismert kísérleti gyógyszer komoly áttörést hozhat a gyógyításában.

Egereken alkalmazva az új szer még akkor is hatékonynak bizonyult, ha a sérülés után egy hónappal kezelték az állatokat. Meglepő eredmény, biztató kezdet

– kommentáltak a kutatók.

Laikusként nyilvánvalóan minden orvosi eredményt hajlamosak vagyunk áttörésként értelmezni, de legalábbis szeretnénk megérteni, miről is van itt szó. Büki András professzort, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának igazgatóját kérdeztük.

A tudomány jelenleg nem érti, nem tudja, mi áll pontosan az enyhe koponyasérülések miatt kialakuló memóriazavarok hátterében. Csak hogy tisztázzuk: olyan emlékezetkiesésekről van szó, amelyek baleset, sportsérülés, magyarul a koponyát ért “ütés” nyomán tapasztalhatók. Van, hogy az ember csak a baleset körülményeit képtelen visszaidézni, máskor nagyobb időszakok, eseménysorok esnek ki.

Az emberi agy túl bonyolult

Miért? Mi történik az agyban az ütés hatására? Erről csak feltételezések vannak.

A sérült területek oxigénfelhasználási viszonyait vizsgálva kimutatható a normálistól eltérő működés, alak és méretbeli elváltozás, mikrovérzések nyomait is lehet felfedezni” – mondja a magyar TBI-kutatásban fontos szerepet játszó professzor.

De az emberi agy rendkívül bonyolult, komplex működése ma még átláthatatlan a szakemberek számra is. A trauma hatására történő memóriavesztés pedig legalább ilyen változatosságot mutat. Például egy fejsérüléssel, enyhe eszméletvesztéssel járó autóbaleset után gyakran előfordul, hogy az illető nem emlékszik a baleset körülményeire, majd 3-6 hónap után az emlékezete visszatér. Ám nem minden esetben.

Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Amit az “50 első randi” feldolgoz lehet ugyan a másik véglet, bár pontosan ilyen esetre nem ismerünk példát. A fent említett végtelen variációkat tekintve viszont valami hasonló megtörténhet a valóságban is, bár Büki András kiemeli: a film – műfajából adódóan – erős túlzásokkal dolgozza fel a problémát.

Az irány megvan

A TBI igen gyakori probléma világszerte, de mivel az okokat nem ismerjük, ma még a célzott kezelés is lehetetlen. Annyit még érdemes itt megjegyezni, hogy a kisebb, de ismétlődő sérülések hosszabb távon általában komolyabb memóriavesztést képesek okozni, mint egyetlen, nagyobb trauma. Magyarán egy bokszoló, aki benyel pár 10 ezer ütést a fejére K.O. nélkül, hosszabb távon rosszabbra számíthat mint az, aki egy könnyebb ájulással végződő balesetet szenved.

Több anyagra, vegyületre tekinthetünk reményteljesen, mint amiből megszülethet a jövő gyógyszere.

Ilyen az említett ISRIB is, de mindegyikkel ugyanaz a baj: egereknél és patkányoknál működik, de a rágcsálók agyának szerkezete nagyon különbözik az emberéktől.

A témában most még úgynevezett alapkutatások folynak, ezek fókuszában az áll, hogy ugyanazokat a modelleket teszteljék eltérő vizsgálati körülmények között – így lehet pontosabban behatárolni azon anyagok, módszerek körét, amelyeket érdemes tovább fejleszteni.

Mondhatjuk úgy is, egy hosszú út elején járunk, de az irány már látszik.

A kísérleti gyógyszereket következő körben disznókon tesztelik, az ő agyuk már sokkal inkább hasonlít a miénkhez. Másrészt a tudósok a különböző súlyosságú koponyasérülések vérből kimutatható markereit keresik. A TBI-kutatásban a Pécsi Tudományegyetem élen jár, nyár végén itt tartanak egy több tucat ország részvételével zajló szimpóziumot a témában.

Összességében tehát amilyen elképesztő teljesítményre képes az emberi agy, olyan mértékű leépülésnek is szemtanúi lehetünk, majd akár ugyanilyen mértékű “szellemi feltámadásnak”.

Ami biztos: előbb vagy utóbb, de ez utóbbit egyszer segíteni tudjuk majd.

(Kiemelt fotó: Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik