Tudomány

Rejtélyes vízi “tündérkörök” árulkodhatnak a tengerek egészségéről

24.hu
24.hu

2017. 08. 11. 08:40

A szakértőket már évtizedek óta lenyűgözik a Namíbia és Ausztrália száraz vidékein található tündérkörök, melyek ránézésre sokban hasonlítanak a gombák által létrehozott boszorkánykörökre. A kutatások ellenére továbbra is viszonylag keveset tudni ezen növényformációk kialakulásáról. Szakértők most úgy döntöttek, nem is a szárazföldi, hanem a kevésbé ismert, Európa partjainál feltűnő vízi tündérköröket kezdik el vizsgálni.
Korábban a témában:

A furcsa körök a Mediterrán-tenger spanyolországi partjainál, illetve a Balti-tenger Dániához közeli területein tűntek fel a műholdas felvételeken. Az alakzatok két tengerifű, a Posidonia oceanica és Zostera marina, azaz a neptunfű és a közönséges tengerifű mezeinél figyelték meg.

Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmányban a szerzők azt írják, szonártérképészeti módszereket alkalmaztak a körkörös növényformációk mintájának elemzéséhez. A leopárdfoltokként ismert alakzatok a világ számtalan tengerében, a parttól több kilométerre is létrejöhetnek.

A formációk tulajdonképpen csupasz, kerek foltok a tengerfenéken, melyeket tengerifű határol. Az alakzatok szárazföldi “rokonait” jóval előbb fedezték fel, így ezekről valamivel többet tudunk.

Leopárdfoltok Spanyolországnál Kép: Google Maps

A tündérkörök mindig rendkívül száraz területeken alakulnak ki, ahol kevés a forrás. A kutatók úgy vélik, hogy ezen körök a vízért zajló küzdelem hatására jönnek létre. Egy korábbi vizsgálat azt is kimutatta, hogy a tündérkörök 80 százaléka alatt termeszek élnek – így könnyen elképzelhető, hogy a rovarok is hozzájárulnak a foltok kialakulásához.

Úgy tűnik, hogy a tengerben is a verseny hatására jelennek meg az alakzatok, igaz, a tengerifüvek nem a vízért, hanem a szén-dioxidért küzdenek. A leopárdfoltok általában a sekélyebb, part menti vizekben tűnnek fel, mivel a tengerekben itt a legélesebb a harc a tápanyagokért.

Ezen terület forrásait könnyedén befolyásolják a külső tényezők, például a szennyeződések, az emberi tevékenység, a romló vízminőség és az éghajlatváltozás.

Éppen ezért a kutatók szerint a tengeri tündérkörök alaposabb megértése hozzájárulhatna a tengerek és óceánok egészségének felméréséhez. Ez kifejezetten fontos feladat, hiszen a tengerifű mezők a világ legveszélyeztetetteb ökoszisztémái közé tartoznak. A szakértők bíznak benne, hogy a tengeri táj vizsgálatával segíthetnek a védelmi intézkedések irányításában.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.