Tudomány

Őskori kannibál rituálé nyomára bukkantak Angliában

24.hu
24.hu

2017. 08. 10. 12:16

Nagyjából 17 000 évvel ezelőtt a mai Anglia területén egy népcsoport tagjai egy kannibál rítus részeként szimbólumokat véshettek az emberi csontokba.
Korábban a témában:

A kutatók szerint először sikerült kannibál szertartásra utaló nyomokat találniuk egy a paleolitikumból, azaz az őskőkorszakból származó maradványon. Ezen időszak volt az emberiség leghosszabb periódusa – történetük mintegy 99,5 százalékát fedi le -, jellemzője pedig a pattintott kőeszközök használata, a tudatos kő- és csonteszközök készítése volt. A paleolitikum 2,6 millió éve kezdődött és 11 500 éve ért véget az újkőkorszak, azaz a fejlettebb eszközök használatának megindulásával.

A paleolitikum kései korszakának művészetét már sokat tanulmányozták – gondoljunk csak a barlangrajzokra, a kővésetekre, vagy éppen a neandervölgyiek alkotásaira. Silvia Bello, a Londoni Természettudományi Múzeum paleoantropológusa szerint a tárgyak bevágását tipikusan modern viselkedésnek tartják, egy fajunkra jellemző új kifejezésmódnak.

Egészen mostanáig azonban – egyetlen franciaországi koponyát leszámítva – nem találtak olyan őskőkori emberi csontokat, melyeken metszetek lettek voltak.

Szándékosan vágták meg

Új tanulmányukban a Bello vezette szakértők az írják, a 12-17 000 évvel ezelőtti európai kultúra, az úgynevezett magdaléni kultúra leleteit elemezték. Ezen időszakból több olyan maradvány is előkerült már, melyeken kannibalizmusra utaló nyomokat – például húsfeldolgozással keletkezett vágásokat – azonosítottak.

A csapat elsősorban a délnyugat-angliai Gough-barlang, a magdaléni kultúra egyik legjelentősebb lelőhelyének csontjaira összpontosított. A 17 700 éves helyszínen korábban több bizarr tárgy is előkerült, többek közt emberi koponyákból készített kupák.

Egy, a Gough-barlangban 1987-ben felfedezett jobb alkarcsonton nem csupán a kannibalizmus jeleit hordozza magán, hanem furcsa cikkcakkos bemetszéseket is. A kutatók korábban nem tudták megállapítani, hogy ezek valamiféle művészetről, vagy egyszerűen a húsfeldolgozásról árulkodnak.

A szakértők a közelmúltban különböző mikroszkópos technikákkal vizsgálták meg a csonton talált 87 vágást, majd elkészítették a sérülések háromdimenziós modelljét. Ezután a csapat összehasonlította az eredményeket ló- és nyúlcsontokon azonosított díszítésekkel, illetve emberi és állati maradványokon felfedezett húsfeldolgozástól eredeztethető vágásokkal.

A csapat arra jutott, hogy a Gough-barlangi leletet feltehetőleg szándékosan látták el karcolásokkal.

A csonton található módosítások ismétlődése arra utal, hogy a metszések célzott komponensei voltak egy szimbolikus jelentésekben gazdag kannibál gyakorlatnak

– mondta Bello. Az új elemzés az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítéka annak, hogy a Gough-barlangi maradvány egy szertartás nyomait hordozza magán.

Mivel a jelképek üzenetét számtalan tényező befolyásolhatja, a szakértők egyelőre nem tudják pontosan, hogy a szimbólumok mit is jelentenek.

Bello következő célja az, hogy több magdaléni kultúrárhoz kapcsolódó lelőhelyet is megvizsgáljon hasonló alkotások után kutatva.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.