Tudomány

Négy Föld-méretű bolygót találtak egy közeli csillagnál

Egy nemzetközi kutatócsapat a megközelítőleg 12 fényévre fekvő, éjszaka szabad szemmel is látható Tau Cetinél azonosította az égitesteket. Az egyes objektumok tömege nagyjából a Föld 1,7-szeresét teszi ki, ezzel ezek a legkisebb bolygók, melyeket a közeli Nap-szerű csillagoknál valaha is találtak. A négy égitestből kettő a csillag lakható zónájában elhelyezkedő úgynevezett szuperföld, tehát elvileg jelen lehet rajtuk a folyékony víz - és így akár az élet is.

Az égitesteket a Tau Ceti mozgásának elemzésével fedezték fel. A csapat által használt technika olyan kifinomult, hogy a csillag haladásának 30 centiméter per másodperces eltérését is ki tudta mutatni.

Steven Vogt, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint olyan ponthoz értünk el, ahol a különböző adathalmazok kombinációjának modellezésével meg tudjuk különböztetni egymástól a csillagok felszíni aktivitásának jeleit és a Föld-szerű exobolygók gravitációjának nyomait.

Fabo Feng, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója és a csapat vezetője szerint a szakértők nagyon szenvednek attól a 10 centiméter per másodperces határtól, amely a Földhöz hasonló objektumok kimutatásához szükségesek. A csillagász úgy véli, eredményük mérföldkő a Föld-analógiák azonosításában, illetve a Föld lakhatóságának megértésében.

Új eljárásokat vezettünk be, hogy eltávolítsuk az adatokból a zajt a gyenge bolygójelek felfedezése érdekében

– tette hozzá a csillagász.

Feng csapata 2013-ban is megvizsgálta a csillagot, új módszerük alapját már ekkor kidolgozták. A kutatók azóta finomítottak a technikán, így két, korábban bolygónak tulajdonított jelet is ki tudtak szűrni. Mikko Tuomi, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa szerint ennek ellenére legalább négy kőzetbolygó jele megmaradt.

A Tau Cetitől távolabb fekvő két objektum szintén lakható lehet, igaz, a helyi törmelékhalmaz aszteroidái csökkentik ennek esélyét.

A Nap-szerű csillagok a legjobb helyek lehetnek a lakható Föld-szerű exobolygók keresésére. A gyakoribb kisebb csillagokkal, például a Proxima Centaurival és a TRAPPIST-1-gyel ellentétben kevesebb kötött tengelyforgású égitest keringhet körülöttük – ezen objektumok mindig ugyanazon oldalukat mutatják csillaguk felé.

(University of California Santa Cruz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik