Tudomány

Madárcsontok oldhatják meg az eltűnt civilizáció rejtélyét

24.hu
24.hu

2017. 08. 09. 15:17

Amerikai kutatók szokatlan helyen, háziasított madarak genetikai anyagában bukkantak rá egy 700 évvel ezelőtt eltűnt civilizáció nyomára.
Korábban a témában:

A pueblo indiánok ősei a mai Egyesült Államok délnyugati területén, az Arizona, Colorado, Új-Mexikó és Utah államainak találkozásánál fekvő úgynevezett Négyes sarok környékén éltek. A 13. század elején ezen kultúra tagjai lélegzetelállító építményeket emeltek homokkőből és fából a mai Mesa Verde Nemzeti Park egyik hegyoldalában.

Nagyjából egy évszázaddal a palota elkészítése után azonban elhagyták a régiót, emberek tízezrei tűntek el nyom nélkül.

A csoport felszívódására a tudomány máig nem tudott magyarázatot találni, igaz, a napjainkban a Rio Grande északi részén, Mexikótól északnyugatra élő tehua törzs tagjai úgy tartják, felmenőik egyszerűen felkerekedtek.

Könnyen elképzelhető, hogy a csoport tagjai politikai problémák vagy valamilyen kultúrák közti összecsapás hatására döntöttek úgy, hogy hátrahagyják a települést és több száz kilométerre költöznek. Az eddig feltárt bizonyítékok azonban gyakran ellentmondásosak.

Mivel kulturális okokból ritkán kapnak engedélyt a szakértők a pueblo temetőkben történő ásatásra, a Brian M. Kemp, az Oklahomai Egyetem antropológusa által vezetett kutatók most az ősi népcsoport állatainak maradványait elemezték. A szakértők bíztak benne, hogy a kutyák és pulykák csontjainak vizsgálata választ adhat arra, hogy valóban lezajlott-e a költözés?

Bár a kutyamaradványok végül használhatatlannak bizonyultak, a pulykaleletek valóban segítettek a pueblók történetének megértésében. Egészen nagyjából 1280-ig a Mesa Verdéből és a Rio Grande északi részéről származó madarak teljesen más anyai vonalat képviseltek. A 13. század végére azonban a Rio Grande-i pulykákban Mesa Verde-i genetikai nyomok jelentek meg – ez az állatállomány keveredésére utal.

Az eredmények alátámaszthatják a mai tehuák hagyományát, azaz a migráció hipotézisét.

Az új adatok is azt az elképzelést bizonyítják, mely szerint 1270 körül az ősi pueblók a klímaváltozás, a politikai helyzet, a túlnépesedés vagy valamilyen egyéb tényező – esetleg több faktor kombinációjának – hatására egyszerűen elhagyták Mesa Verdét. Úgy tűnik, a csoport tagjai pulykáikat, és feltehetőleg egyéb értékeiket is magukkal vitték.

A vizsgálat természetesen nem zárta le a kultúra eltűnését érintő vitákat, csupán a népcsoportra vonatkozó egyik fontos kérdést sikerült megválaszolnia.

(ScienceAlert)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.