Tudomány

Szervek szöveteiből készítettek “origami papírt”

24.hu
24.hu

2017. 08. 08. 13:08

Kutatók egy csoportja valódi szervekből hozott létre olyan bioaktív "zsebkendőt", melyből ruganyosságának és vékonyságának köszönhetően origami állatokat lehet hajtogatni. A szakértők az Advanced Functional Materials folyóiratban számoltak be fejlesztésükről.
Korábban a témában:

A szövetekből létrehozott origami messze nem olyan hátborzongató, mint elsőre tűnhet. Először is: az Északnyugati Egyetem munkatársai nem emberi szervekből készítették az anyagot, hanem egy helyi hentestől származó felesleges disznó- és marhabelsőségekből. A rugalmas, papírszerű anyag egy nap hatalmas segítség lehet a sebgyógyításban vagy a rák kezelésében.

Ramille Shah, a csapat tagja szerint az új bioanyag lehetőséget ad a szövetszerkesztésre, a regeneratív gyógyászatra, az új gyógyszerek kifejlesztésére és a terápiák kidolgozására.

Sokoldalú és sebészeti szempontból barátságos

– tette hozzá a szakértő.

A szervekből készített origami ötlete egy balesetnek köszönhető. A kutatók épp 3D nyomtatóval próbáltak egerek számára petefészkeket készíteni, amikor a nyomtatáshoz használt hidrogél alapú tinta kiömlött egy száraz lapra, majd megszilárdulva különös formát vett fel.

Adam Jakus szerint a szerkezet igen erősnek tűnt. A szakértő már ekkor tudta, hogy valódi szervekből nagy mennyiségű bioaktív anyagot lehetne létrehozni. A csapat sertések és szarvasmarhák petefészkéből, méhéből, veséjéből, májából, izmaiból és szívéből nyerték ki a szükséges fehérjéket, melyek az extracelluláris mátrixhoz tartoznak – a hálózatnak komoly szerepe van a kötőszövet formájának kialakításában. A kutatók a proteineket polimerekkel kombinálták.

Laboratóriumi kísérletük során a szakértők képesek voltak tehenek petefészekből készült papír felhasználásával funkcionáló, hormonkiválasztó petefészek tüszőket növeszteni egy tenyészetben.

Ha az anyagot emberi szervek felhasználásával is el tudnák készíteni, az hatalmas előrelépést jelenthetne a rák és a hormonális rendellenességek kezelésében. A papír beültetése ugyanis segíthetne a sugár – és kemoterápia okozta hormon-egyensúlytalanság helyreállításában.

A szervből készült origami rendkívül ruganyos, fagyasztható, ráadásul nedvesen is képes megőrizni fizikai tulajdonságait. Az anyag szövetekbe történő beillesztése a sérülések gyógyulását is felgyorsíthatná, illetve csökkenthetné a maradandó hegek kialakulásának kockázatát.

Az emberi alkalmazás előtt természetesen még alaposan fel kell mérni, hogy milyen hatással is van a papír az állatok szervezetére. Az mindenesetre biztató, hogy amikor a kutatók emberi csontvelő őssejteket helyeztek az anyagra, a sejtek összekapcsolódtak és szaporodni kezdtek.

Ez azt jelzi, hogy amennyiben egyszer a papír zsebkendőt elkezdjük állati modellekben használni, biokompatibilis lesz

– mondta Jakus.

A szervekből készített origami működésének és használhatóságának felméréséhez még rengeteg kutatásra lesz szükség. Igaz, a fejlesztés már most kifejezetten ígéretesnek tűnik.

(ScienceAlert)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.