Tudomány

Videó készült egy káprázatos napfoltról

Kavargó aktív régiót fedezett fel a NASA egyik űrszondája. A napfoltot, flereket és masszív koronakidobódást okozó jelenségről lenyűgöző videó készült.

Az aktív vidéket a NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája fedezte fel, amely aztán folytatta a terület megfigyelését. A vizsgálatba később a NASA és ESA közös eszköze, a Solar and Heliospheric Observatory is bekapcsolódott.

Az AR 12665 nevű aktív régió alakulását majdnem két héten át, július 5-17. közt követték nyomon a szerkezetek. Az efféle területekhez számtalan naptevékenységi jelenség köthető: napfoltok, koronakidobódások, flerek, napfáklyák vagy protuberanciák.

A napfoltok környezetükhöz képest sötétebb területek a Nap fotoszférájában, hőmérsékletük jóval alacsonyabb, mint a körülöttük található felszíné. Az űrszondák az új napfolt mellett két flert, azaz a naplégkör egy bizonyos részének hirtelen, erős kifényesedését is megfigyelték: az egyiket július 9-én, a másikat 14-én.

A csillagászok a flereket három fő kategóriába sorolják: a C a leggyengébb, az M a közepes, míg az X a legerősebb eseményeket jelzi. A flereket további alcsoportokba osztják: az M2-es flerek például kétszer erősebbek az M1-eseknél.

A július 14-ei flert egy masszív koronakidobódás is kísérte – a két jelenség gyakran jár együtt.

Az anyagfelhő megközelítőleg 3,5 millió kilométer per órás sebességgel távozott a Napból, és július 16-án érte el a Földet, felerősítve a sarki fény jelenségeket.

A videó rögzítése alatt az AR 12665 volt az egyetlen aktív régió a Napon. Ez nem meglepő, hiszen az  égitest 11 éves aktív ciklusa szoláris minimumához közelít.

A Solar Dynamics Observatory 2010-ben indult, hogy helyettesítse az 1995-ben felbocsátott Solar and Heliospheric Observatory-t, melynek misszióját már nem tudják sokáig meghosszabbítani. Az űrszondák feladata a Nap megfigyelése, illetve a naptevékenység Földre gyakorolt hatásának vizsgálata.

(Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik