Tudomány

Videó készült egy káprázatos napfoltról

24.hu
24.hu

2017. 08. 07. 11:44

Kavargó aktív régiót fedezett fel a NASA egyik űrszondája. A napfoltot, flereket és masszív koronakidobódást okozó jelenségről lenyűgöző videó készült.
Korábban a témában:

Az aktív vidéket a NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája fedezte fel, amely aztán folytatta a terület megfigyelését. A vizsgálatba később a NASA és ESA közös eszköze, a Solar and Heliospheric Observatory is bekapcsolódott.

Az AR 12665 nevű aktív régió alakulását majdnem két héten át, július 5-17. közt követték nyomon a szerkezetek. Az efféle területekhez számtalan naptevékenységi jelenség köthető: napfoltok, koronakidobódások, flerek, napfáklyák vagy protuberanciák.

A napfoltok környezetükhöz képest sötétebb területek a Nap fotoszférájában, hőmérsékletük jóval alacsonyabb, mint a körülöttük található felszíné. Az űrszondák az új napfolt mellett két flert, azaz a naplégkör egy bizonyos részének hirtelen, erős kifényesedését is megfigyelték: az egyiket július 9-én, a másikat 14-én.

A csillagászok a flereket három fő kategóriába sorolják: a C a leggyengébb, az M a közepes, míg az X a legerősebb eseményeket jelzi. A flereket további alcsoportokba osztják: az M2-es flerek például kétszer erősebbek az M1-eseknél.

A július 14-ei flert egy masszív koronakidobódás is kísérte – a két jelenség gyakran jár együtt.

Az anyagfelhő megközelítőleg 3,5 millió kilométer per órás sebességgel távozott a Napból, és július 16-án érte el a Földet, felerősítve a sarki fény jelenségeket.

A videó rögzítése alatt az AR 12665 volt az egyetlen aktív régió a Napon. Ez nem meglepő, hiszen az  égitest 11 éves aktív ciklusa szoláris minimumához közelít.

A Solar Dynamics Observatory 2010-ben indult, hogy helyettesítse az 1995-ben felbocsátott Solar and Heliospheric Observatory-t, melynek misszióját már nem tudják sokáig meghosszabbítani. Az űrszondák feladata a Nap megfigyelése, illetve a naptevékenység Földre gyakorolt hatásának vizsgálata.

(Space.com)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.