Tudomány

A Földnél is nagyobb vihart figyeltek meg a Neptunuszon

24.hu
24.hu

2017. 08. 07. 10:47

A közelmúltban megfigyelt vihar nem csupán mérete miatt különleges.
Korábban a témában:

Ned Molter, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa a hawaii Keck Csillagvizsgáló segítségével egy hatalmas vihart fedezett fel a gázbolygón. A légköri jelenség 9000 kilométer átmérőjű – ez a Neptunusz sugarának több mint felét teszi ki. Az összefüggő fellegek a bolygó egyenlítőjénél tűntek fel, ebben a régióban ritkán alakulnak ki efféle viharok.

Rendkívül meglepő ilyen alacsony szélességen ilyen fényes vihart látni

– mondta Molter. A szakértő hozzátette, normál körülmények közt ez a terület igen nyugodt, fényes felhőket pedig csak a középső szélességi övekben szoktak megfigyelni. Ezért is lenyűgöző a hatalmas vihar feltűnése az egyenlítőnél.

A felhőkomplexumok általában a pólusokhoz közelebb, az északi illetve déli szélesség 15-60 foka közt tűnnek fel. A most megfigyelt esemény az első nagy vihar lehet, melyet az egyenlítőnél vettek észre.

A Neptunusz egyenlítőjénél a szelek akár 1600 kilométer per órás sebességgel is fújhatnak – ezek jóval gyorsabbak, mint a Földön valaha érzékelt legnagyobb felszíni légmozgás, az 1999-es Bridge Creek-Moore tornádóhoz köthető, becslések szerint 484 kilométer per órás szél.

A közelmúltban megfigyelt vihart egy örvény, vagy egy hatalmas konvektív felhő tarthatja össze.

Vihar a Neptunuszon Kép: N. Molter/I. De Pater/UC Berkeley/C. Alvarez/W. M. Keck Observatory

A Neptunusz legnagyobb vihara a 13000 kilométer átmérőjű Nagy Fekete Folt, melyet 1989-ben örökített meg a Voyager 2 űrszonda. Az égitest légköri jelenségei a Jupiter viharaival ellentétben nem maradnak fenn évszázadokon át, többségük legfeljebb néhány év után eltűnik. A kutatók úgy vélik, hogy az új vihar valamilyen rendszeres eseményre utal.

Imke de Pater, Molter tanácsadója szerint a megfigyelés azt mutatja, hogy rendkívül drasztikus változások zajlanak a Neptunusz légkörének dinamikájában, a vihar pedig egy szezonális jelenség lehet, amely néhány évtizedenként megismétlődik.

Mivel a Naprendszeren kívül számtalan Neptunusz méretű égitestet találtak már, a gázóriás tanulmányozása a hozzá hasonló exobolygók megértésében is segíthet.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.