Tudomány

Egyedül életveszélyes átúszni a Dunát

Örvények, sodrás, uszadék  - a folyó bizony könnyen kimutatja a foga fehérjét, főleg a fővárosban. Ám most először szinte bárki biztonságban átúszhat Pestről Budára, ha van nyíltvízi tapasztalata.

Nemrégiben jelent meg hosszabb cikkünk egy mára már elfeledett úszásnemről, az úgynevezett magyar tempóról, mellyel Hajós Alfréd és Halmay Zoltán is két-két aranyérmet nyert az első olimpiákon. Hajós dunai hajósoktól leste el a technikát, amivel még ma is bármikor, bárki indulhatna világversenyeken.

Még ma is erős lenne Hajós Alfréd úszóstílusa
A dunai hajósoktól ellesett technikával utasította maga mögé a nemzetek legjobbjait.

Most pedig lehetőség nyílik “élesben” is kipróbálni a Duna budapesti szakaszán, egészen pontosan a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem előtti rakpart között: a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül szeptember 2-án hivatalos Duna-átúszást rendeznek a fővárosban.

A szervezők kevesebb mint tíz perc alatt leúszták a körülbelül 330 méteres távot, ezen a szakaszon nincsenek veszélyt jelentő örvények, és a sodrás sem jelentős

– mondja a 24.hu-nak Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete.

Két fontos kritérium

Ettől függetlenül egyénileg senki ne próbálkozzon, a folyó budapesti szakaszán tilos az úszás, főleg egyik partról a másikra – életveszélyes. Hogy miért?

  • hajóforgalom
  • sodrás
  • uszadék
  • örvények.

A szeptemberi versenyen első a biztonság, a hajóforgalmat természetesen leállítják, a versenyzők 25 fős csoportokban indítják, melyeket 10 mentőhajó kísér mindegyik fedélzetén 3-4, azonnali beavatkozásra kész szakemberrel.

Bár a rendezvény célja, hogy vegyük birtokba a fővárost, használjuk a Dunát, Kiss Gergely mégis azt mondja, nem úszhat bárki. Nyílt vízről van szó, itt nem elég, ha valaki jól úszik medencében. A szervezők két alapvető kritériumot állítottak: komoly vízbiztonság és nyíltvízi tapasztalat.

Mell, hát és gyors a jó taktika

Ami a Dunára javasolt úszásnemet illeti, a vízilabdázó nem javasolja, hogy a kevésbé profik pont a Duna-átúszáson próbálkozzanak új technikákkal.

Ismerem a »magyar tempót«, a vízilabdában alkalmazunk hasonló stílust, de nem ajánlom – inkább a gyorsúszást. Az ember biztonsággal, gyorsan teljesíti a távot. Jó választás a mell és a hát is, energiatakarékos, hatékony mindkettő, legfeljebb az embert jobban elsodorja a víz, és valamivel lejjebb ér partot.

A mostani Duna-átúszás helyszíne egy, a rendőrség által javasolt és speciálisan biztosított terület.

De mire is kell ügyelni az embernek folyami úszásnál?

Tapasztalatlan úszó ne menjen természetes nyílt vízbe – húzza alá a lényeget Kiss Gergely.  És megfelelő vízbiztonsággal rendelkező úszónak is nagyon kell figyelnie.

Nézzük sorban.

Nagyon veszélyes lehet

A sodrás a legkevesebb, nem érdemes ellene tempózni, csak feleslegesen kimerítjük magunkat. Hagyni kell, hadd vigyen a víz, nincs abban semmi, ha akár egy kilométerrel lejjebb érünk partot.

A háromszoros olimpiai bajnok 15 évesen edzőtáborban volt Törökországban, amikor épp Boszporusz-átúszást szerveztek – komoly verseny, 6,3 kilométeres táv a tengeren. Tíz magyar ifi vízilabdás nevezett, mindannyian a középmezőny elején végeztek.

Nagyon jó volt a kondink, és szerencsésen eltaláltuk a sodrást. Azért nem volt túl megnyugtató, amikor a szervezők viccesen közölték: a víz csak 100 méter mély, a macskacápák pedig kicsik, hogy kettéharapjanak minket

– mondja a sportoló.

Az örvényeket el kell kerülni, főleg hidak lábánál találkozhatunk velük, Budapest területén képesek elragadni az embert. Ilyenkor számít a lélekjelenlét és a tüdőkapacitás. Nem szabad pánikba esni, mert megnő a szervezet oxigénfelhasználása, a rémült menekülési kísérlet végzetesen kimerítő lehet.

Az orvosság örvény ellen:

Nagy levegő, és hagyni kell, hadd pörgessen, húzzon le, a folyó alján magától kidob.

Folyamatosan figyelni kell a több mázsás, tonnás uszadékokat, és messzire elkerülni: akár a jéghegyeknél, az összetorlódott fatörmelék nagy része a víz alatt van, nem láthatjuk. Alapszabály, hogy áradás idején nem úszunk folyóban.

Végezetül Kiss Gergely kiemeli: a szeptemberi versenyen ilyenektől nem kell tartani, ez a legnyugodtabb budapesti Duna-szakasz, a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és szakemberek tucatjai őrködnek a biztonság felett.

(Kiemelt kép: Budapest Urban Games)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik