Tudomány

Brutális bunyó az aszfalton: méh vs. darázs

Hogy is mondta Muhammad Ali? "Lebegj, mint a lepke és csípj, mint a méh." A természetben ez kevés, rendre a darázs győz, ráadásul szúrás nélkül.

Ha valaki nyitott szemmel jár, még Budapesten is lépten-nyomon a természet csodáiba botlik. A kutyasétáltatás talán a legideálisabb helyzet. Ilyenkor az ember egyrészt kisimulva, ellazulva szemlélődik, másrészt fél szeme ugrásra készen mindig a kutyán.

Ha az eb elég gyagyás hozzá, hogy rendre darazsakat, méheket próbáljon elkapni, a gazdi különösen ki van élezve a fekete-sárga kis fullánkosok észlelésére – sokaknak ismerős. Így vettem észre a csendes, óbudai utcán a lehullott akácszirmok közt kavargó apró valamit.

Élet-halál harc

Egy gyors “ül, fekszik, marad” után lehetett csak gondosan szemügyre venni, ekkor derült ki: egy méh és egy darázs vív élet-halál harcot az aszfalton. Láthatóan a darázs volt fölényben, rágóival marta a méhet, próbálta megtalálni a legjobb fogást.

Szerencsétlen méh elég esetlenül igyekezett megszúrni a fürge ellenfelet.

Három fotóra volt idő, mikor videóra állítottam a telefont, megjelent a képernyő sarkában a labrador busa feje, nyilván őt is érdekelte a bunyó. Vagy hogy mi lehet annyira érdekes, amiért neki nem volt szabad közelebb menni…

Ilyenkor azért a legelvetemültebb oknyomozó újságíró is eldobja a kamerát, és üveghangon üvölt a kutyára. Már látja maga előtt, ahogy egy darázs és egy méh fullánkjával az eb torkában rohan az állatorvoshoz gégemetszésre.

Ez már a rovaroknak is sok volt, a darázs méltatlankodva odébb állt, a méh vergődve maradt a földön.

A méh esélye, ha “nyakon szúrja” a darazsat

Mi történt itt? Dr. Vas Zoltán biológust, muzeológust, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyú Gyűjteményének vezetőjét kérdeztük a fotókról.

A képek alapján egy társas életmódot folytató, faj szerint német darázsról (Vespula germanica) van szó, amint megtámad egy méhet. Teljesen átlagos ez a részéről: megöli, feldarabolja és a darázslárváknak viszi élelemként.

A fullánk védekező fegyver, a rágók támadásra valók, ezért operál a méh előbbivel, a darázs utóbbival.

Az ember számára mindkét lény “ijesztő”, de az az igazság, hogy a méhek nem védekeznek valami ügyesen.

Gyakorlatilag esélye sincs a darázzsal szemben, bár ha rossz helyen találja el egy szúrással, akkor azért a vadászat elsülhet fordítva is. A méh egyetlen esélye, ha sikerül a kitinpáncél mozgatható elemei közötti lágyabb részekbe találnia, különösen ha a fej és az előtor csatlakozási pontjába szúr. Magyarul “nyakon döfi” a darazsat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik