Tudomány

Ősi szoborra bukkantak Kambodzsa híres templomkomplexumánál

Régészek egy csoportja egy közel 2 méter magas szobrot azonosított egy Angkorban folyó feltárás során.

A szobor egy kórház előtt állt a Kambodzsa híres templomkomplexumát, Angkorvatot magába foglaló Angkorban. A közel két méter magas alkotás a 12-13. században készülhetett. Long Koszal, a komplexum kezelésével megbízott hatóság szóvivője szerint a lelet szombaton került elő egy helyi feltáráson.

Az ismert világörökségi helyszínen, az Angkor Régészeti Parkban helyezkedik el Angkor, amely  802-1432 között a Khmer Királyság fővárosa volt. A birodalom legnagyobb kiterjedésekor a mai Laosz, Thaiföld és Vietnam bizonyos területeit is ellenőrizte. Angkor ma Kambodzsa legnépszerűbb látványossága.

A Khmer Királyság fénykorában, a 13-14. században a városnak több mint egymillió lakója lehetett, területén ekkor százával álltak a templomok. A korszakban Angornál nem volt nagyobb európai város.

Angkorvat Kép: Wikipedia

Angkor aztán a 15. században a sziámi thaiok gyakori támadása miatt elnéptelenedett, és később teljesen elfoglalta az őserdő. A várost a 19. században fedezték fel újra, azóta pedig számtalan ásatást folytattak a helyszínen, egyre több és több épületet tárva fel. Napjainkban Angorba évente 2 millió turista látogat el.

A helyi kutatások ellenére azonban még mindig rengeteg lelet vár felfedezésre.

A szingapúri Délkelet-Ázsiai Tanulmányok Intézetének csapata egy VII. Dzsajavarman uralkodása (1181-1215) alatt épült kórház mellett, 40 centiméteres mélységben azonosította a szobrot. A homokkőből készült mű karjai és lábai ugyan letörtek, de a teste és a feje jó állapotban konzerválódott.

A szakértők úgy vélik, hogy a szobor a kórház védőjét szimbolizálhatja.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik