Tudomány

Mini-Pompeit találtak a régészek Franciaországban

Kis Pompeinek hívják a francia régészek azt a bámulatos állapotban konzerválódott római kori településrészt, amelyik Vienne városának külterületén került elő a föld alól.

„Hihetetlenül szerencsések vagyunk, ez az utóbb 40-50 év legizgalmasabb római kori ásatása” – mondja Benjamin Clement, a Rhone folyó partjánál, Lyontól 30 kilométerre zajló feltárás vezető archeológusa.

Az első leletek egy lakópark építésének földmunkái során kerültek elő, a kutatás azóta hétezer négyzetméternyi területen folyik, ami szokatlanul nagy méretnek számít városias környezetben. Az időszámításunk szerinti első században épült településrész nagyjából háromszáz évig lehetett lakott, mielőtt folyamatosan kitörő tűzvészek miatt a lakók végleg elhagyták.

Fotó: AFP

A feltárt épületek között van egy gazdag, vélhetően kereskedőcsalád Bacchanália-háznak hívott otthona, ami a padlóját díszítő mozaikról kapta a nevét. A kép bacchánsnők és szatírok féktelen mulatozását ábrázolja. Bár a ház nagy részét csúnyán megrongálta egy tűzvész, a régészek azt tervezik, hogy teljesen rekonstruálják majd.

Egy másik lakóház mozaikja a meztelen hátsójú Thália istennőt elrabló Pánt ábrázolja. A régészek mindkét mozaikot óvatosan felszedik, aztán rekonstruálják, hogy várhatóan 2019-ben múzeumban állítsák ki.

Az egykori piac mellett találtak egy szökőkutas, Herkules szobrával díszített középületet, ami filozófiai iskola lehetett.

Az ásatások áprilisban kezdődtek, és eredetileg szeptember közepéig tartottak volna, de az állam egészen az év végéig meghosszabbította a régészek engedélyét. Clement és húszfős csoportja a hátralévő időben szeretné feltárni az egykori város öregebb területeit is, ahol egykor a műhelyek álltak.

(AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik