Tudomány

A NASA olyan szakértőt keres, aki megvédi a Földet az idegenektől

Az űrügynökség természetesen nem a Sötét zsarukban látható titkos szervezethez hasonló csoport felállításán munkálkodik. A NASA egyszerűen szeretné megóvni az égitesteket az idegen környezetből érkező parányi szennyeződésektől.

A NASA-nál kifejezetten fontosnak tartják, hogy megvédjék a távoli világokat a földi anyagoktól és mikroorganizmusoktól, illetve, hogy megóvják otthonunkat az idegen szennyeződésektől. A külső égitestekről érkező anyagok ugyanis súlyos hatással lehetnek a helyi környezetre. Éppen ezért az űrügynökség most bolygóvédelmi tisztet keres, aki évente 124 406-187 000 amerikai dolláros – azaz megközelítőleg 32-48 millió forintos – fizetést kaphat majd.

Maga a munkakör nem új, számtalan űrügynökség alkalmaz olyan szakembereket, akik részmunkaidőben végzik el a feladatot. Napjainkban csupán két teljes munkaidős bolygóvédelmi tiszt dolgozik a világon – egyikőjük a NASA-nál, másikójuk az ESA-nál (Európai Űrügynökség) teljesít szolgálatot. A NASA jelenlegi bolygóvédelmi tisztje Catharine Conley, aki 2014 óta tölti be a pozíciót.

Az 1967-es Outer Space Treaty értelmében az idegen égitestekre expedíciót szervező országoknak ügyelnie kell arra, hogy ne juttassanak az objektumokra ártalmas anyagokat, illetve, hogy a Földre visszaérkező űreszközeikkel ne hozzanak bolygónkra veszélyes szennyeződések.

A nemzetközi szerződés leszögezi, hogy egy-egy űrmisszió kevesebb mint 1 a 10000-hez eséllyel szennyezhet be egy idegen világot.

Conley a Business Insider megkeresésére azt mondta, ez nem túl óvatos, de nem is túl laza megkötés.

Az Outer Space Treaty miatt a bolygóvédelmi tiszteknek munkájuk során a világ számtalan űrközpontját kell felkeresniük. A szakember feladata az, hogy meggyőződjön arról, hogy űreszközeink nem károsíthatják a vizsgált égitesteket.

Tőlünk a Marsot, a Marstól minket kell megvédeni

Nem is kell feltétlenül landolniuk az űreszközöknek, hogy veszélyeztessék az érintett égitestet: elég, ha egy elhasznált szerkezet lezuhan az objektumon, és máris komoly galibát okozhat – emiatt kell a Szaturnusz légkörében elégetni a Cassini űrszondát, mielőtt még valamelyik közeli holdba csapódva szennyezni kezdene.

A közeljövőben a NASA bolygóvédelmi tisztjének feladata az lesz, hogy ellenőrizze a pár éven belül meginduló Mars-missziókat. Mivel a vörös bolygó felszínén ma is található folyékony víz, nem lehetetlen, hogy a Marson napjainkban is fellelhető valamiféle primitív létforma, melyre az odajuttatott földi mikroorganizmusok súlyos hatással lehetnek. Az sem kizárható, hogy – annak ellenére, hogy az objektumon jelenleg nincs semmiféle élet – egy bolygónkról származó baktérium megtelepedhetne a helyi környezetben.

A Mars-küldetésekkel egyébként nem csak az égitestet, de saját otthonunkat is veszélybe sodorhatjuk.

Az objektumon begyűjtött mintákban ugyanis olyan, számunkra ismeretlen szennyeződések lehetnek, melyek a földi laborokban súlyos problémákhoz vezethetnek.

Egy bolygóvédelmi tiszt azonban a megfelelő eszközök és eljárások kidolgozásába való bekapcsolódással, valamint a szükséges ellenőrzésekkel jelentősen csökkentheti a kockázatot.

Nem lesz ám akárkiből bolygóvédelmi tiszt

Egy bolygóvédelmi tiszt munkája valójában nem éppen akciófilmbe illő: Conley szerint munkanapjai többsége e-mailek, tanulmányok, javaslatok és egyéb anyagok olvasásával telik.

A feladatok ellátásához ráadásul különleges szakképesítésre van szükség. A jelentkezőknek legalább egyéves felső szintű kormányzati tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint magas színvonalon kell értenie a bolygóvédelmi kérdésekhez.

Amennyiben az embernek nincs tapasztalata a nemzetközi jelentőségű űrprogramok megtervezésében, végrehajtásában vagy felügyeletében, nincs sok értelme pályáznia az állásra.

Mivel a munka rengeteg nemzetközi koordinációval jár együtt, az sem árt, ha a jelentkező olyan diplomáciai készségekkel rendelkezik, melyekkel a rendkívül nehéz és bonyolult viták során is win-win helyzeteket tud elérni. A pályázónak emellett fizikai, mérnöki vagy matematikai területeket érintő felsőfokú végzettségre is szüksége lesz, meg persze a titkos biztonsági ellenőrzésen is meg kell felelnie ahhoz, hogy bolygóvédelmi tisztté válhasson.

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik