Tudomány

Végre sikerült gyakorlati bizonyítékot is találni a 80 éves fizikai elméletre

24.hu
24.hu

2017. 07. 24. 12:39

80 évvel ezelőtt egy fizikus, Ettore Majorana azt állította, hogy vannak olyan semleges töltésű részecskék, melyek megkülönböztethetetlenek saját antirészecskéiktől - azaz azonos tömegű, de ellentétes töltésű párjuktól. Eddig egyetlen ilyen részecskét sem azonosítottak.
Korábban a témában:

Fizikusok egy csoportja most gyakorlati bizonyítékot talált az efféle részecskék létezésére. A Stanford és a Kaliforniai Egyetem kutatói egy hűtött kamrában elektronokat vezettek egy szupervezetőből és egy mágneses szigetelőből álló “szendvicsbe”.

Mikor végigvezettek egy mágnest a lapok tetején, módosítani tudták az elektronok mozgásának sebességét. A kísérlet bizonyos pontján az elektronok közt két gerjesztés, úgynevezett kvázirészecskék jelentek meg. A kutatók a páros egyik tagját mindig elterelték, így tudták megmérni a másik áramlását.

Bár ezek a kvázirészecskék nem a Majorana-részecskék, megfigyelésük mégis áttörést jelenthet.

Giorgio Gratta, a Stanford Egyetem munkatársa szerint a kísérletben egy olyan anyagban láttak gerjesztést, amely úgy viselkedik, mint ahogy a fizikus által leírt részecskéktől elvárható.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a jelenség a természetben is megfigyelhető-e.

Elég valószínűtlen, hogy az univerzumban is előfordulnak, bár kik vagyunk mi, hogy megmondjuk?

– állapította meg Gratta.

Éppen ezért az új vizsgálat nem teljes bizonyítéka Majorana elképzelésének, csupán újabb érv amellett, hogy a leírt részecskék valóban létezhetnek. Nem ez volt az első alkalom, amikor sikerült hasonló jelenséget megfigyelni – 2012-ben például már bemutattak egy kísérletet, amely szintén a Majorana-részecskék létezését bizonyította.

Shoucheng Zhan, a Stanford Egyetem szakértője és az új tanulmány szerzője szerint felfedezésük a fundamentális fizika egyik legintenzívebb kutatását foglalja össze, amely pontosan 80 éve zajlik.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.