Tudomány

Új egytonnás halfajt fedeztek fel

A holdhalak külseje emberi szemmel kifejezetten furcsa. A Molák amellett, hogy számtalan egyedi fizikai jellemzővel rendelkeznek, a világ legnagyobb tömegű csontos halai is: egy kifejlett példány általában 1 tonnát nyom. A holdhalak harmadik érdekessége, hogy a nőstények egyszerre 300 millió ikrát képesek lerakni - egyetlen más gerinces sem képes hasonlóra.

A National Geographic szerint most újabb holdhalat fedezett fel a tudomány – utoljára 125 éve bővült új taggal a Mola nem.

A Murdoch Egyetem kutatói által vezetett csapat több mint 150 mintában elemezte a holdhalak DNS-eit. A szakértők arra jutottak, hogy egyértelműen négy különböző holdhalfajjal van dolguk, noha a mintákat három ismert faj egyedeitől gyűjtötték be. Ez azt jelenti, hogy ha kicsit szokatlan módon is, de sikerült egy új fajt felfedezniük.

Azonban akadt egy kis probléma: senki sem tudta, hogy pontosan hogyan is néz ki az új élőlény.

Mivel a mintákat nem csatolták egy-egy konkrét példányhoz, a szakértőknek maguknak kellett utánajárniuk, hogy miként is fest a kérdéses hal. A fajt Mola tectának nevezték el – a tecta latinul rejtettet jelent.

Négy éven át tartó vizsgálatuk végén Marianne Nyegaard, a csapat vezetője tippet kapott egy új-zélandi halászattól, ahol állítólag a tenger partra mosott egy példányt. A szakember a helyszínre utazott, ahol személyesen győződhetett meg arról, hogy valóban az új faj egy egyedére bukkantak.

Nyegaard szerint az állat sokban különbözik a legtöbb holdhaltól. Az élőlény a rokonaihoz képest kevésbé furcsa külsejű: nincsenek púpjai, és még a Molákra jellemző orr sem található meg rajta. Bár a faj kifejlett példányának tömege is elérheti az egy tonnát, összességében vékonyabbnak tűnik, mint a többi holdhal.

A pórul járt egyed DNS-mintáit és egyes tesztrészeit elküldték laboratóriumi elemzésre, a vizsgálat pedig bebizonyította, hogy valóban a 4 évvel korábban felfedezett halat találták meg.

A faj hivatalos azonosítása óta Tasmaniától Chilén át egészen Dél-Afrikáig a déli félgömb vizeinek számtalan pontján érzékelték az állatot. Nyegaard úgy véli, ez arra utal, hogy a Mola tecta a hűvösebb tengert szereti.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik