Tudomány

Pár 100 ezer villám lecsap ma Magyarországra

Hidegfront vet véget a kánikulának, egymást érik a vészjelzések, akár gömbvillámok is kialakulhatnak.

Egészen érdekes Magyarország veszélyjelző térképe. Sok helyen még a 27 fok feletti napi középhőmérséklet miatt van érvényben másodfokú, hőségriasztás, miközben a záporok, zivatarok okán is citrom-, illetve narancssárgába öltözött az ország:

  • Heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.
  • Intenzív záporok, amelyekből rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Az aktuális figyelmeztetésekről, riasztásokról itt értesülhet.

Viharok erős villámlással

Hidegfront érkezik nyugatról, az Atlanti-óceán térségéből, ami átmenetileg csökkenti a kánikulát. A záporok, zivatarok ma még az ország teljes területét érintik, kedden már inkább csak keleten, délkeleten számíthatunk csapadékra – erősíti meg a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

A zivatarokat erős szél és aktív villámtevékenység kíséri, pár százezer villám le fog ma csapni Magyarországon

– mondja a szakember.

Szerdától már csak helyenként alakulnak ki esők, de a hőmérséklet marad az elviselhetőbb kategóriában: délkeleten 28, északnyugaton 25 fok körül várható a maximum. A hét vége felé ismét melegedés kezdődik, és lassan, de egyelőre teljesen biztosan visszatér a kánikula.

Gömbvillám sem kizárt

Ha pedig villám, érdemes megemlíteni egy rejtélyes formáját, amelyről épp két napja számoltak be Szombathelyen:

Korábban írtunk már a gömbvillám jelenségéről, amiről a tudomány is csak annyit tud biztosan kijelenteni: létezik. Keletkezése, eredete, természete rejtély, a legvalószínűbb magyarázatok:

  • Természetes módon a gömbvillám zivatar idején, a villámlás hatására jön létre. A villámcsatornában visszamaradt plazmaanyagról van szó, amely “önálló” életet él sokkal hosszabban, mint maga a villám.
  • “Mesterséges” módon elektromos kisüléseknél, például magasfeszültségű vezetékeken bekövetkező zárlat eredményeként jöhet létre.

mondta korábban lapunknak Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Mérete és színe változatos, a leggyakrabban egy kékes, sárgásvörös fényű, áttetsző labdának írják le, ami valóban lassan mozog a föld felszínével párhuzamosan. Haladási irányát és sebességét bizonyosan a környezetben tapasztalható elektromos tér befolyásolja, de biztosat erről sem tudunk.

Élettartama akár több tíz másodperc is lehet, de egy idő után elfogy az energia, a rendszer szétesik, a gömbvillám elenyészik. Nagyon ritka, de veszélyes:

A gömbvillám hatalmas energiát tárol és nagyon forró, testünkkel érintkezve súlyos égési sérüléseket, akár halált okozhat.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik