Tudomány

Nem vagyunk túl jók a manipulált képek felismerésében

Egy új tanulmány szerint az emberek csak 60 százalékban ismerik fel azokat a manipulált képeket, melyeken hétköznapi jelenetek láthatóak.

Sophie Nightingale, a Warwicki Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint vizsgálatuk rámutatott: nem vagyunk tökéletesek a manipulált képek felismerésében.

A szakértő szerint ez komoly következményekkel jár, hiszen az emberek a közösségi oldalakon, az interneten és a médián keresztül naponta rengeteg potenciálisan meghamisított képpel találkozhatnak – legutóbb például egy G20-as csúcson készített felvételt alakítottak át.

A G20-as csúcson készült kép manipulált változata Forrás: Gizmodo

A kutatók egy online kérdőívet hoztak létre, melyben 10 hétköznapi fotó felhasználásával elkészített képeket használtak. Az eredeti felvételekből 6-ot választottak ki, ezekből 5 különböző technikával összesen 30 manipulált képet hoztak létre. A 707 alany a kérdőív kitöltésekor 5 véletlenszerűen kiválasztott eredeti, és 5, más-más módszerrel manipulált képet látott. Egyetlen résztvevő sem találkozhatott egy kép eredeti és átalakított verziójával is.

Az alanyok 60 százalékban tudták azonosítani a manipulált felvételeket, ami nem sokkal jobb a véletlenszerű találgatásra jellemző 50 százaléknál. A helyesen azonosított képeken viszont már csak 45 százalékban tudták megállapítani, hogy pontosan hol manipulálták a fotót.

Ön felismeri, hogy mi a hiba a képen? Kép: Sophie Nightingale, Cognitive Research, 2017

Derrick Watson, a tanulmány társszerzője szerint a résztvevők könnyebben felfedezték a fizikailag lehetetlen manipulációkat, igaz, ezek lokalizálása sem ment könnyen. Úgy tűnik, könnyebben tudjuk megállapítani, ha valami nem stimmel egy képpel, magát a hibát azonban jóval nehezebben találjuk meg.

Mivel a képek nagy hatással vannak a memóriára, a fel nem ismert manipulált fotók komolyan befolyásolhatják az ember gondolatait és emlékeit.

Egy második kísérletben a 659 alanynak a manipulációk helyét kellett felfedeznie, attól függetlenül, hogy eredetinek vélték-e a fotót. A résztvevők jóval nagyobb valószínűséggel találták meg a módosításokat, ami arra utal, hogy az emberek utasításra könnyebben azonosítják a manipulációkat.

Kimberley Wade, a tanulmány társszerzője szerint a felfedezés problémákat vet fel a képek bírósági eljárások során történő felhasználásával kapcsolatban is. A csapat most azon dolgozik, hogy olyan módszereket találjon, melyek segíthetnek a manipulált fotók kiszúrásában.

(És hogy hol a manipuláció a halas képen? Nos, a hibát a csónaknál kell keresni. A jármű körül se egy hullám, se egy apró fodrozódás nem látható, nem véletlenül: utómunkával került fel a fotóra.)

(Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik