Tudomány

Először figyeltek meg a természetben leopárdkölyköt szoptató oroszlánt

Először sikerült megfigyelni a természetben, hogy egy nőstény oroszlán egy más faj kölykét neveli.

A párost egy vendég, Joop Van Der Linde fedezte fel a tanzániai Ngorongoro Természetvédelmi Területen, amely a serengeti ökoszisztéma fontos része.

A nőstény oroszlánon, Nosikitokon egy GPS-nyomkövető van, melyet egy természetvédelmi szervezet, a Kope Lion dolgozói helyeztek el az állaton. Az élőlénynek három saját kölyke is van, melyek június 27-28-án születhettek.

Luke Hunter szerint az eset igazán különleges. A szakember a Panthera nevű globális nagymacskavédő csoport elnöke – a szervezet a Kope Lion munkáját is támogatja. Hunter eddig úgy vélte, nem történhet hasonló a nagymacskák közt. Bár az oroszlánoknál néha előfordul, hogy egy másik fajtársuk kölykét nevelik, a most dokumentált jelenséggel még nem találkozott a szakértő.

Nem ismerek más esetet – amely bármely nagymacskát érintene -, ahol a faj örökbe fogadta és ápolta egy másik faj kölykét

– mondta Hunter.

A legtöbb nőstény oroszlán megölné a fiatal leopárdot, ugyanis potenciális ragadozót és vetélytársat látnának benne.

Hunter szerint Nosikitok kölykei egyidősek a leopárddal: nagyjából 2-3 hetesek. A nőstény megközelítőleg 1 kilométerre járt búvóhelyétől, ahol az utódai is voltak, amikor megpillantotta a magára hagyott leopárdkölyköt. Mivel az élőlényben dolgoztak az anyai hormonok, és az oroszlánok egyébként is igen erős és védelmező anyák, Nosikitok magához vette a kicsit.

Egyelőre nem tudni, hogy a fiatal leopárd anyja hol van, ahogy azt sem, hogy az oroszlán vajon hosszú távon is befogadja-e a kölyköt?

A helyi szakemberek úgy vélik, a területen él egy nőstény leopárd, melynek feltehetőleg a közelmúltban születtek kölykei. Valószínűleg az örökbefogadott állatnak is az lenne a legjobb, ha idővel visszatérhetne biológiai anyjához.

Hunter csapata most feszülten várja, hogy mi fog következni. A szakértő szerint különleges jelenségről van szó, éppen ezért lenyűgöző figyelni, hogy miként is alakul.

A természet kiszámíthatatlan. Egészen a hét elejéig azt mondtuk volna: nem, ilyen sosem történik meg – és most megtörténik

– tette hozzá Hunter.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik