Tudomány

A NASA szerint nem gáz, hogy az alelnök összefogdosta az Orion űrhajót

Ahogy arról korábban beszámoltunk, érdekes jelenet játszódott le Mike Pence minapi NASA-nál tett látogatása során. Az amerikai alelnök ugyanis összefogdosott egy olyan űreszközt, melyen egy igen feltűnő "Ne érj hozzá!" felirat volt elhelyezve.

Mike Pence a floridai Kennedy Űrközpontban tett látogatása során fogdosta össze az Orion űrhajó elülső borítását. A jelenetet természetesen sikerült megörökítenie egy fotósnak, a kép gyorsan bejárta a világsajtót. Úgy tűnik azonban, hogy az alelnök nem is csinált akkora butaságot, mint elsőre tűnt.

A NASA már nem sokkal az eset után tisztázta a helyzetet egy Twitter-posztban: az űrügynökség azt írta, hogy a felirat csak egy napi emlékeztető. A borítást mindenesetre meg fogják tisztítani.

Jen Rae Wang, a NASA szóvivője szerint az előírás miatt egyébként is fertőtleníteniük kellett volna a burkolatot, így nincs semmi baj azzal, hogy az alelnök hozzáért. Wang hozzátette, amennyiben az alkatrészt valóban annyira védeniük kellene, hőpajzzsal és védőburokkal zárnák el.

Egyelőre nem tudni, hogy Pence egyszerűen nem vette észre a jelet, vagy engedélyt kapott az eszköz megérintésére.

Az éjszakai égbolt egyik legnagyobb csillagképéről, az Orionról elnevezett űrhajót azért alkották meg, hogy a Holdra és mélyűri missziókra szállítsa az asztronautákat. A kapszulát 2005-ben kezdték el tervezni, a szerkezet 2014-ben már részt vett egy legénység nélküli teszten, melynek során 4 órát töltött az űrben.

A NASA most arra készül, hogy újabb tesztrepülésre küldje a gépet. A 2019-ben induló automatizált repüléssel az Orion 64 000 kilométerrel fog a Holdon túlra utazni.

A szerkezet tisztán tartása igen fontos az űrügynökség számára, hiszen már egy egészen apró szennyeződés is komoly problémát okozhat a kapszulában. Egy kevés pollen, homok vagy emberi hajszál is elég ahhoz, hogy olyan felhalmozódás alakuljon ki a meghajtórendszerben, amely a tolóerő csökkenéséhez vezet.

Amennyiben a következő tesztrepülés sikeresen alakul, a NASA következő célja az lesz, hogy az Orion fedélzetén 33 hónapos misszióra küldjön egy négy főből álló csapatot.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik