Tudomány

17 fokot eshet a hőmérséklet

Szaharai levegő hozott fölénk rekordközeli meleget, a frissítő záporoktól pedig csak fuldoklunk. Kitartás, közel az enyhülés.

A hétfői idő már-már fájdalmasan forró, Magyarország területe színes a riasztásoktól és a figyelmeztető előrejelzésektől a legalacsonyabb citromsárgától a legmagasabb vörösig:

  • délkeleten a napi átlaghőmérséklet 29 fok felett alakul – vörös kód;
  • négy északkeleti megye kivételével az egész ország területén heves zivatarok és 27 fok feletti átlaghőmérséklet – narancs kód;
  • északkeleten is hőségre és heves zivatarokra, felhőszakadásokra figyelmeztetnek – citromsárga kód.

Valóban délkeleten, Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében várható ma a legmelegebb, 37-38 fok – erősíti meg a 24.hu-nak Molnár László meteorológus. A melegrekord várhatóan nem dől meg, azt a mai napra Túrkeve tartja a 2011-ben mért 39,1 fokkal.

A Szahara ontja ránk a forróságot

A sokak számára már-már kibírhatatlan hőséget az Afrikából származó szubtrópusi légtömeg okozza, ami a Szaharából érkezik felénk. Ez a lehető legnagyobb meleget okozó szituáció, ami Magyarországon kialakulhat.

És most még súlyosbítja a helyzetet, hogy nyugat felől hidegfront érkezik, ami az Alpokra támaszkodva gyakorlatilag beszűkíti a szaharai légtömeg útját.

22-24 fok is lesz

A hidegfront viszont azt jelenti hogy küszöbön az enyhülés.

Északkeletről érkezik kedd este felé, és fokozatosan, napról napra hűsíti a levegőt, szombaton már helyenként 22-24 fokig csökken a hőmérséklet.

A mostani rekordközeli értékek messze meghaladják az ilyenkor szokásos 27-30 fokos átlagot, a hét közepén a lehűlés pedig jóval alulmúlja – ha úgy vesszük, izgalmas hullámvasúton ülünk.

A meteorológusok “frissítő záporokat” is ígértek mára, amelynek első hulláma már éjszaka elérte az északi tájakat. Molnár László számításai szerint a következő csapadékzóna este 7 óra körül érkezik délnyugatról, és északkeletnek haladva több megyét is megöntöz – Budapestet este 9 körül éri el.

Fullasztó felfrissülés

Kérdés viszont, mennyire érezzük frissítőnek ilyenkor a záport, vagy inkább fuldoklunk tőle. Valahol mindkettő igaz, de utólag nyilván a kellemetlen emlékek maradnak meg. Amikor az ég beborul, elkezd szakadni az eső, nyilvánvalóan csökken a hőmérséklet, az ember fellélegezhet.

Csakhogy a forró felszínre, főleg az akár 50-60 fokos betonra hulló víz azonnal elkezd párologni, és innentől az egész fizika.

A nedves, túltelített levegő több vízgőzt már nem tud befogadni, az ember hiába izzad őrült intenzitással, a víz nem párolog el a testről, nem fejti ki hűtő hatását.

Ma még ez lesz, holnaptól kezd javulni a helyzet, a hidegfront terjeszkedésével egyre nagyobb területen lélegezhetünk fel pár napra.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik