Tudomány

Franciaországban jövőre 11 védőoltást tehetnek kötelezővé

24.hu
24.hu

2017. 07. 06. 14:55

A francia kormány szerint az ismét egyre nagyobb problémát okozó járványok megfékezhetőek a kötelező védőoltások számának növelésével.
Korábban a témában:

Jelenleg az országban három betegség, a diftéria, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni vakcina beadatása kötelező. Az új javaslattal nyolccal bővülhet a lista: a kanyaróval, a hepatitis B-vel, az influenzával, a szamárköhögéssel, a mumpsszal, a rózsahimlővel, a tüdőgyulladással és a meningitis C-vel. A tervvel a héten állt elő a francia miniszterelnök, Edouard Philippe.

Agnès Buzyn, a francia egészségügyi miniszter múlt hónapban azt mondta, a jövőben a kanyarójárvány miatt 11 védőoltást fognak kötelezővé tenni.

2008-2016 közt 24 ezer kanyarós megbetegedést és tíz halálesetet dokumentáltak az országban, annak ellenére, hogy a védőoltások széles körben elérhetőek.

Buzyn szerint komoly közegészségügyi problémát okoz, hogy jelenleg csupán három oltás kötelező.

Napjainkban a kanyaró újra megjelent Franciaországban. Tűrhetetlen, hogy gyermekek halnak meg miatta: 2008 óta tízen haltak meg

– mondta a miniszter. Buzyn hozzátette, mivel a védőoltás csak ajánlott, de nem kötelező, a lefedettség csupán 75 százalékos, pedig 95 százalékosnak kellene lennie, hogy megelőzzék a járványt. A miniszter szerint hasonló gondok vannak az agyhártyagyulladással is.

Idén májusban az olasz kormány döntött úgy, hogy a gyermekeknek 12 gyakori betegséggel szemben kell védőoltást kapniuk, mielőtt állami iskolába mehetnének.

Sok az oltásellenes

Egy 2016-os tanulmány szerint 67 országból Franciaország a legszkeptikusabb a vakcinák megbízhatóságával kapcsolatban. A franciaországi válaszadók 41 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy az oltások biztonságosak – a globális átlag csupán 13 százalék.

A védőoltás-ellenesség alapja Andrew Wakefield 1998-as tanulmánya, melyben azt írta, hogy kapcsolat van a kanyaró, a mumpsz és a rubeóla elleni vakcina (MMR) és az autizmus, valamint a gyulladásos bélbetegség közt. Azóta egyetlen tudományos csoport sem tudta megismételni a sokkoló eredményeket, mint utóbb kiderült, nem véletlenül.

Wakefield évek óta nem dolgozhat orvosként az Egyesült Királyságban, miután kiderült, hogy számtalan súlyos szakmai mulasztást vétett – például eredményeket hamisított, illetve olyan ügyvédektől fogadott el pénzt a tanulmány megírása előtt, akik vakcinagyártó cégek beperelésén dolgoztak.

A British Medical Journal folyóiratban az adatok alapos elemzése után 2011-ben tudományos csalásnak minősítették Wakefield eredményeit

Tanulmányát később összeférhetetlenség miatt a Lancet című orvosi szaklapból is törölték, igaz, a Wakefield melletti 12 társszerzőből 10 már korábban visszavonta a publikációban leírtakat.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.