Tudomány

2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa

A nyarak napjainkban már jóval melegebbek, mint az ipari forradalom előtt. Ha nem sikerült megfékeznünk a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább fog emelkedni. Úgy tűnik, a jelenség különösen súlyosan érintheti a magyar fővárost.

A sűrű infrastruktúra és a magas népsűrűség miatt a városokban olyan hőszigetek alakulhatnak ki, melyektől a város akár 7,8 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint a növényekben gazdagabb vidéki települések. A globális felmelegedéssel ez a jelenség még súlyosabbá válhat.

Napjainkban a világ populációjának 54 százaléka él városokban, 2050-re a városi népesség 2,5 milliárddal nőhet. Az egyre sűrűbb és nagyobb városokban a hőmérséklet emelkedése komoly egészségügyi és anyagi problémákhoz fog vezetni.

Hogy érzékeltessék, milyen veszély vár a jövő nemzedékeire, a Climate Centralnál elkészített egy interaktív felületet, melyen az ember megnézheti, hogy 2100 nyarára a különböző hőmérséklet-emelkedések mellett milyen forróvá fognak válni a világ nagyobb városai. A legrosszabb forgatókönyv adatai kifejezetten félelmetesek.

Ha a legrosszabb lehetőség valósul meg, az átlagos felmelegedés 4,8 Celsius-fokos lesz. A földrajzi adottságok, valamint a hőszigetek miatt azonban bizonyos városokban nyaranként még nagyobb forróságot tapasztalhatnak.

A Climate Central adatai szerint 2100-ra a legnagyobb mértékben melegedő város Szófia lesz, Budapest pedig a tizedik.

Fővárosunkban a nyári forróság a század végére olyan lehet, mint napjainkban az Égei-tenger partján fekvő İzmirben.

A 10 leggyorsabban melegedő város 2100-ban Kép: Climate Central

Bizonyos városok olyan mértékben melegednek majd fel, hogy jelenleg nincs település, melyhez hasonlíthatnánk a forróságukat. A szudáni fővárosban, Kartúmban például a nyári átlaghőmérséklet 44,1 Celsius-fokos lesz, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását kordában tartani.

Igaz, ha gátat is tudunk szabni a szennyezésnek, a hőmérséklet továbbra is emelkedni fog. A melegedés mértékét azonban így több Celsius-fokkal csökkenthetjük.

A Climate Central felülete is mutatja, hogy milyen fontos lenne elérni a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit. A tervek megvalósítása nem csupán a potenciális gazdasági károk csökkentésével, hanem emberi életek megóvásával is járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik