Tudomány

Úgy tűnik, pályáján mozogva esett szét egy műhold

Úgy tűnik, egyre több darab válik le egy geostacionárius pályán haladó kommunikációs műholdról.

 

Az AMC-9 nevű szatellit egy luxemburgi műholdas távközlési szolgáltató vállalathoz, a SES Astrához tartozik, amely a SES csoport tagja. A szerkezetet még 2003-ban bocsátották fel, azóta 36 000 kilométer magasan kering az Egyenlítő felett. Az AMC-9 amerikai és mexikói ügyfeleket szolgál.

A hétvégén a ExoAnalytic Solutions nevű cég dolgozói észrevették, hogy a műhold előbb felvillant, majd mintha darabok váltak volna le róla. Eric Berger, a vállalat vezérigazgatója szerint az elmúlt napok során több objektumot is láttak leszakadni.

Legalább az egyik ilyen darabot nyomon követjük. Vonakodnék azt mondani, hogy biztosan tudjuk, mi történt

– tette hozzá Berger.

A SES-nél egyelőre nem ismert a műhold jelenlegi állapota. A csoport még június 19-én jelentette be, hogy jelentős rendellenességet érzékeltek a szerkezetnél, és hogy az adatok mentését megkezdték, melyet azóta be is fejeztek. Június 29-én két objektum tűnt fel az AMC-9-nél, igaz, két nappal később a SES-nek sikerült felvennie a kapcsolatot a műholddal.

A vállalat szerint kizárt, hogy a szerkezet más műholddal ütközzön. Az AMC-9 a június közepi baleset óta nyugat felé halad, nem okoz zavart.

Bár ritkán fordul elő, nem lehetetlen, hogy a leszakadó törmelékek a későbbiekben problémát okoznak. 2007-ben egy kínai, 2009-ben pedig egy orosz és egy amerikai műhold szétesése miatt került nagy mennyiségű űrszemét alacsony Föld-körüli pályára. A geostacionárius pályán a törmelék hatása kevésbé súlyos, ennek ellenére természetesen nem jelent jót a jelenléte.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik