Tudomány
Chocolate Coffee

A csokoládé fitten tartja az agyat

24.hu
24.hu

2017. 06. 30. 11:45

A csokoládé nem csak finom, de flavonoidokban is gazdag. Ezek a gyógyhatású vegyületek többek közt az idegsejtek védelmében is segíthetnek.
Korábban a témában:

Egy új kutatásban a L’Aquilai Egyetem munkatársai azokat a tanulmányokat elemezték, melyek a kakaóban található flavonoidok különböző kognitív területekre gyakorolt hatásait vizsgálták. A csapat nem csak azt tanulmányozta, hogy mi történik az aggyal néhány órával a kakaófogyasztás után, hanem azt is, hogy milyen hatást vált ki a tartósabb, kakaóval dúsított étrend.

A korábbi elemzések többsége azt bizonyítja, hogy a kakaó flavonoidjai rövid távon pozitívan hatnak a kognitív képességekre. A kísérletekben jelentősen javult az alanyok munkamemóriája és vizuális információfeldolgozása a csokoládéevéssel. Sőt, a nők esetében egy álmatlan éjszaka után a kakaófogyasztás a teljesítményt is javította.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a kimutatott hatások nagysága jelentősen függött a használt mérőeszköztől. Az egészséges és fiatal felnőtteknél például olyan tesztre volt szükség, melynek teljesítése komoly odafigyelést igényelt.

A flavonoidok hosszú távú – 5 naptól 3 hónapig terjedő – hatását főleg idősebbeknél vizsgálták. A kutatásokból kiderült, hogy a napi bevitelt látványosan növelte a kognitív képességek hatékonyságát. A csokoládé elsősorban a figyelmet, a feldolgozási sebességet, a munkamemóriát és a verbális folyékonyságot javította.

A kakaó többnyire a már idősebb, enyhe kognitív romlást tapasztaló felnőtteknek segített.

Valentina Socci és Michele Ferrara, a tanulmány szerzői szerint éppen ez a legfigyelemreméltóbb adat.

Az eredmények ugyanis arra utalnak, hogy a kakaóban található flavonoidok képesek megóvni a sérülékenyebb csoportokat, hiszen idővel javítják a kognitív teljesítményt. A jelenség hátterében az állhat, hogy a vegyületek segítik a szív- és érrendszeri egészség megőrzését, valamint növelik a vérmennyiséget abban az agyi régióban, amely az időskori memóriaromlás forrása lehet.

A kakaó és a csokoládé tehát táplálékkiegészítőként fitten tarthatja az agyat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nem elég körültekintő fogyasztás mellékhatásokkal járhat – gondoljunk csak a kalóriaértékre, vagy a kakaóban található teobrominre, amely sokban hasonlít a koffeinre.

A kutatók szerint a legtöbb flavonoidot az étcsokoládé tartalmazza, éppen ezért naponta fogyasztanak efféle édességet.

(Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.