Tudomány

Két hét múlva új, rendkívül fényes objektum kerül az égre

Még tavaly jelentették be annak a közösségi finanszírozású orosz műholdnak az érkezését, amely a tervek szerint az ég egyik legfényesebb objektuma lesz. A Majak nevű szerkezetet nagyjából két hét múlva bocsátják fel.

Az eszköz egy apró, mindössze kenyér nagyságú műhold, egy úgynevezett cubesat. Egy Szojuz 2.1v-n fog az űrbe utazni, a felbocsátást magyar idő szerint július 14-én reggel tartják meg a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtéren. A Moszkvai Állami Gépészmérnöki Egyetem megközelítőleg 8 millió forintnyi összeget gyűjtött össze a Boomstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon a projekt fedezésére.

A műhold nagyjából 600 kilométer magasan fog keringeni. A szerkezetet úgy alakították ki, hogy oldalát háromszög alakú fényvisszaverő lapok fedjék – a műanyagborítás teljes területe 16 négyzetméter, egy-egy lap 20-szor vékonyabb egy hajszálnál.

A Majak a tervezés miatt kifejezetten fényesnek fog tűnni az égbolton, nem véletlenül. A fejlesztők elsődleges célja ugyanis egy rendkívül fényes objektum megalkotása volt. A csapat a projekttel azt is szeretné demonstrálni, hogy miként lehet a pályán mozgás közben lefékezni egy műholdat, majd leállítani a pályájáról.

Az előzetes számítások alapján a Majak látható magnitúdója -3,6 lesz. Ezzel a negyedik legfényesebb objektummá fog válni az égen – csak a Nap, a Hold és a Vénusz előzi majd meg.

Más becslések szerint akár -10 magnitúdójú is lehet, ebben az esetben a Vénuszt is felülmúlná.

Bár a projekt igen érdekesnek tűnik, nem mindenki örül a megvalósításának. Az égen mozgó fényes objektum sok olyan kutató munkáját nehezítheti meg, akik távcsövek segítségével kémlelik az égitesteket.

Nick Howes csillagász, a Kielder Obszervatórium korábbi igazgatóhelyettese az IFL Science-nek azt nyilatkozta, hogy rengeteget küzdenek a világ csillagászai a minél sötétebb égbolt elemzéséért. A szakértő szerint szomorú, hogy valamilyen közönségi finanszírozású képtelenség tönkreteheti ezt.

Alex Saenko, a projekt vezetője az IFL Science-nek korábban azt mondta, a műhold nem fog problémát okozni, hiszen több űreszköz is kering a Föld körül. Ezek közül néhány még fényesebb is, mint amilyen a Majak lesz.

Saenko csapata bízik benne, hogy programjuk hatására még többen kapcsolódnak majd be az űrkutatásba. A Majak rengeteg régió felett el fog haladni, így valószínűleg sokan észreveszik majd. A projekt oldalán a szakértők azt írják, céljuk az, hogy felkeltsék a közönség, és különösen a fiatalok érdeklődését a tudománnyal, a mérnöki témákkal és az űrkutatással kapcsolatban.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik