Tudomány

Az idősebb apák fiai nagyobb eséllyel lesznek “kockák”

Egy új kutatás szerint az idősebb korban gyermeket vállaló férfiaknak jóval nagyobb eséllyel születnek "kocka" fiaik. Ezen gyermekek magasabb intelligenciahányadossal és jobb fókusszal rendelkeznek, ugyanakkor sokkal visszahúzódóbbak.

A szakértők egy nagyobb ikerfelmérést végeztek az Egyesült Királyságban 15 000 testvérpár bevonásával, amikor felfedezték az összefüggést. Eredményeikről a Translational Psychology nevű folyóiratban számoltak be.

Amikor az alanyok 12 évesek voltak, egy online kérdőívet töltettek ki velük, mellyel a “kockákra” jellemző tulajdonságokat mérték – többek közt a nonverbális IQ-t, a fókuszt és a zárkózottságot. A szakértők ezután a szülőket is kikérdezték, hogy milyen az ikrek viselkedése, hogyan viszonyulnak társaikhoz, illetve, hogy van-e olyan érdeklődési kör, amellyel szabadidejük nagy részében foglalkoznak?

Az információk segítségével a csapat olyan “geek indexet” hozott létre, mellyel értékelhetővé vált a fiúk “strébersége”.

A kutatók ezen skálával mutatták ki, hogy az idősebb apák fiai nagyobb eséllyel voltak “kockák”.

Az összefüggés akkor is fennállt, amikor kiszűrték az olyan torzító tényezőket, mint amilyen a szülők szocioökonómiai státusza, végzettsége vagy foglalkozása. Az anyák életkora nem volt hatással a fiúk “geekségére”, a lányokat pedig egyáltalán nem befolyásolta a szülők életkora.

A felmérésen a 25 évesen vagy ennél fiatalabb korban gyermeket vállaló férfiak fiai átlagosan 39,6 pontot értek el. A 35-44 éves apák esetében az érték 41-re, 50 év felett pedig 57 -re emelkedett.

A csapat éveken át nyomon követte az ikrek iskolai teljesítményét, a vizsgálat pedig azt is felfedte, hogy az 50 pluszos apák gyermekei 32 százalékkal nagyobb eséllyel szereztek A vagy A*-os osztályzatot a GCSE-n – ez nagyjából a 90-100 százalékos magyar érettséginek felel meg. Ezen fiúk általában a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tárgyakban teljesítettek jól.

A szakértők azt is kiszámolták, hogy a “geekség” 57 százalékban öröklött volt, tehát a genetikai és környezeti tényezők közel azonosan befolyásolták a gyermek “kockaságát”.

A szakértők szerint az idősebb apák fiai többek közt azért lehetnek nagyobb valószínűséggel “stréberek”, mert a “geek” férfiak eleve később alapítanak családot. Idősebb korban ráadásul a férfiak általában jobb anyagi háttérrel rendelkeznek, gyermekeik oktatására több forrást képesek biztosítani.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy miért nem sikerült a lányoknál hasonló összefüggést felfedezni. Magdalena Janecka, a tanulmány vezető szerzője szerint talán más módszerekkel kéne mérni a lányok “kockaságát”.

Mivel az idősebb korban vállalt gyermekeknél magasabb a különböző rendellenességek, például az autizmus kialakulásának kockázata, a szakértők szerint érdemes alaposabban megvizsgálni a szülői életkor, az autizmus és a most elemzett vonások kapcsolatát.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik