Tudomány
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A svédek komolyan gondolják: 2045-re nullára csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást

24.hu
24.hu

2017. 06. 22. 09:21

Úgy tűnik, Svédország komolyan gondolja, hogy csökkenti a szén-dioxid kibocsátását. A skandináv állam parlamentje ugyanis eldöntötte, hogy 2045-re kell szénmentessé tenni az országot. A párizsi klímamegállapodásban még 2050-re tűzték ki ezt a célt.
Korábban a témában:

A Riksdagban nagy aránnyal elfogadott javaslat alapján Svédország lesz az első állam, amely növeli vállalását a párizsi egyezményhez képest. A kormány most azon munkálkodik, hogy létrehozzon egy független, éghajlattal foglalkozó tanácsot, amely nem csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének folyamatát ellenőrzi majd, de négyévenként új irányelveket is ki fog dolgozni.

Az új program a korábbi tervre épül, melyben szintén az energiatermelés teljes szénmentessé alakítását vállalták. A skandináv ország már most figyelemreméltó eredményeket ért el.

Az első nagyobb feladat az lesz, hogy 2020-ra 50 százalékban álljanak át a megújuló energiaforrásokra az áram előállításában – a klímaegyezményben ezt a célt még 2028-ra tűzték ki. Jelenleg az energia 83 százaléka atom- és vízerőművekben jön létre.

A hosszú távú cél a 100 százalék elérése. Sőt, Svédország a közlekedésben is jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – alighanem ez lesz a küldetés legnehezebb része.

Bár a közvélemény meggyőzése nem lesz könnyű, a kormány már így is rengeteg olyan programot hozott létre, amely a bioüzemanyaggal hajtott és elektromos autók, teherautók és buszok használatát támogatja.

A végcél az, hogy 85 százalékra csökkentsék a teljes kibocsátását, illetve jelentősen növeljék a fatelepítést. Svédország külföldön is befektetne, hogy segítse más országok környezetvédő projektjeit.

Isabella Lovin, svéd klímaminiszter és miniszterelnök-helyettes szerint a parlament döntése azt mutatja, hogy Svédország továbbra is vezető szerepet tölt be a párizsi megállapodás ambiciózus céljainak elérésében.

Érdekes, hogy Svédország klímapolitikája mennyiben különbözik a Trump vezette Egyesült Államok hozzáállásától. Az amerikai elnök a közelmúltban jelentette be, hogy visszalép a párizsi egyezménytől. Döntésével nem csak saját országát, de az egész világot bajba sodorhatja.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.