Tudomány

Ókori bányászok sírjára bukkantak a Nílus egyik szigetén

Kutatók egy csoportja egy 3400 éves sírra bukkant a Nílus szudáni szakaszán található Száí-szigeten. A nyughelyen több mint egy tucat lehetséges múmiát azonosítottak.

A nyughelyet még 2015-ben fedezték fel, a teljes feltárás azonban 2017-ig is elhúzódott. Az ásatást egy régészeti projekt, az AcrossBorders tagjai vezették.

A sziget egy ősi történelmi területen, Núbiában fekszik. A régiót az egyiptomiak ellenőrizték 3400 évvel ezelőtt, uralmuk alatt számtalan várost, falut és erődítményt építettek a térségben. A Száí-szigeten például egy kisebb települést és egy aranybányát is létrehoztak. A sírbolt, amely több kamrából áll, feltehetőleg az egykori bányában dolgozók maradványait tartalmazza.

A nyughelyen számtalan tárgyat azonosítottak, például szkarabeuszamuletteket, kerámiaedényeket, egy aranygyűrűt, egy aranyból készült halotti maszk maradványait, illetve egy apró kőszobrot, egy úgynevezett usébtit – az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy ezek a figurák a halott segítségére lehetnek a túlvilágon.

A nyughelyen talált usébti Kép: AcrossBorders project/Julia Budka

A lelőhelyen talált tárgyak egy részén felirat is volt, a hieroglifák arra utalnak, hogy a nyughelyet eredetileg Khnummosznak, az aranymunkások főnökének készítették.

Khnummosz testét – amely feltehetőleg mumifikálódott – azon női csontok mellett találták meg, melyek valószínűleg a férfi egykori feleségeihez tartoztak. Nem lehetetlen, hogy a sírban felfedezett egyéb maradványok olyan személyeké, akik Khnummosz rokonai voltak. Ennek bizonyításához DNS-analízist fognak végezni.

Julia Budka, a Lajos Miksa Egyetem egyiptológusa szerint megkísérelnek majd genetikai mintát kinyerni a csontokból. A kutató hozzátette, amennyiben maradt ősi DNS a maradványokban, az rengeteget segíthet a szakértőknek. A csontok egy részét már elszállították a Max Planck Történelemtudományi Intézet régészeti részlegére, ahol átesnek majd a szükséges vizsgálaton.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány test is mumifikálódott. Budka szerint jelen esetben nehéz megállapítani, hogy milyen mértékben konzerválódtak a maradványok.

A fizikai antropológusaim jelentésére várok

– mondta a szakértő. Budka hozzátette, a mumifikáláshoz gyakran használt kőolaj-származék, a bitumen elhelyezkedése és nyoma arra utalnak, hogy több mumifikált test is van a nyughelyen.

A kriptában meglehetősen rossz állapotban lévő maradványokat is találtak, úgy tűnik, nem minden testet helyeztek koporsóba.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik