Tudomány

Zombivá változtatja áldozatát az új gombafaj

Az Arkansasi Egyetem egyik kutatója félelmetes gombafajt azonosított: az élőlény képes átvenni az irányítást egy Észak-Amerikában őshonos bogárfaj egyedei felett.

A gomba valóban horrorba illő, szerencsére az emberre nem veszélyes. Az élőlény az arany lágybogarat (Chauliognathus pensylvanicus) támadja, átvéve az irányítást a rovar teste felett. A bogár a gomba parancsára növényekre mászik fel, majd megkapaszkodik a virágokban. Az állat ezután elpusztul, a teteméből felszabaduló spórák pedig képesek megfertőzni a közelben található többi bogarat.

Donald Steinkraus, az Arkansasi Egyetem rovartani szakértője egy farmon végzett vizsgálat során lett figyelmes a különös zombibogarakra. Egy virágzó őszirózsával borított területen valósággal hemzsegtek a lágybogarak, melyek pollent ettek és párosodtak.

A békés kép azonban alaposan megváltozott, amikor Steinkraus közelebbről is megvizsgálta az élőlényeket.

A virágokon észrevettem, hogy sok bogár halott volt, csak állkapcsukkal kapaszkodva lógtak a virágokról

– mondta a kutató. A szakértő hozzátette, a rovarok szárnyai drámaian szét voltak nyitva, és úgy tűnt, a potrohukat egy fertőző gomba fújta fel.

Igazi élőhalottak

Az első ránézésre a darazsakra és méhekre hasonlító rovarok teljesen ártalmatlanok, sőt, kifejezetten jelentős beporzók. A lárvák húsevők, más rovarokat valamint kullancsokat fogyasztanak.

Miután Steinkraus az új gombafaj, az Eryniopsis lampyridarum nyomára bukkant, megközelítőleg 500 élő és halott zombibogarat gyűjtött be. A későbbi vizsgálat során kiderült, a rovar akkor fertőződik meg, amikor egy halott társa testének közelében van, és az abból távozó spórák elérik.

Ekkor a folyamat elölről kezdődik: a gomba előbb áttöri magát az élőlény külső vázán, majd ráveszi a bogarat, hogy másszon fel egy növény virágjához és ott kapaszkodjon meg, így fertőzve meg újabb és újabb élőlényeket.

Egyelőre nem tiszta, hogy a kórokozó hogyan irányítja a bogarakat. Steinkraus úgy véli, a háttérben valamilyen kémiai jelek állhatnak.

Miután az állat elpusztul, egy egész napig mozdulatlanul a növényen marad, majd széttárja szárnyait. Ezzel feltehetőleg fajtársai figyelmét kelti fel, illetve a spórák távozását is segíti. A jelenség kifejezetten kísérteties.

Olyan, mintha egy halott ember hirtelen felállna, és széttárná a karját

– állapította meg Steinkraus.

A szakember szerint nem lehet megvédeni a rovarokat a gombától, amely évente akár a populáció 20 százalékát is elpusztíthatja.

Bár a kórokozó módszere mindenképp lenyűgöző, egyáltalán nem egyedi a természetben. Számtalan mikroorganizmus létezik, amely mindent megtesz az újabb és újabb szervezeteket megfertőzéséért. Sőt, bizonyos darazsak az új gombáéhoz hasonló módszerekkel képesek átvenni az irányítást áldozataik felett.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik