Tudomány

Páratlan viking temetőt találtak Izlandon

Régészek egy csoportja a közelmúltban jelentette be: lenyűgöző maradványokra bukkantak Izland leghosszabb fjordjánál, Eyjafjörðurnál.

A szakértők a helyszínen több temetési hajót is feltártak, többek közt egy törzsfőnök nyughelyét. A tehetős vezetőt kardjával és kutyájával együtt hantolták el. A szakértők szerint a helyszínen számtalan tárgy és sír vár még felfedezésre.

A kutatók úgy vélik, hogy a nyughelyek a 9-10. századból származnak. Bár a leletegyüttes Izlandon valóban páratlannak számít, a tenger sajnos komolyan károsította már a sírokat.

A kard a felszínhez közel került elő Kép: Árni Björn

A feltárás Akureyritól nyugatra folyik, egy vikingek korában jelentősnek mondható területen. A lelőhely pár száz méterre fekszik Gáseyritől, a vikingek egy fontos kereskedelmi telepétől. A település temetőjét régóta ismerik a régészek, itt korábban több kisebb-nagyobb leletet találtak.

A most vizsgált területet Dysnesnek nevezik, ami a dys szóra, egyfajta halomsírra utal. A feltárás közelében 11 éve előkerült egy másik temetési hajó is, éppen ezért a régészek úgy gondolják, hogy a környéken még több nyughelyet fedezhetnek fel a jövőben.

A vikingek jelentősebb törzsfőnökeiket gyakran temették el hajókkal együtt – még Skóciában is találtak efféle sírokat. Izlandon azonban eddig csak nagyon kevés hasonló lelet került elő. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a sziget nem bővelkedik fákban, a nyersanyag behozatala pedig igen drága volt a korszakban, így a helyiek csak ritkán engedhették meg maguknak, hogy hajóval együtt hantolják el halottaikat.

Izlandon hasonlóan ritka, hogy egy sírban kardot is találjanak. A temetési hajó és a fegyver együttes jelenléte azt jelenti, hogy a szakértők egy kifejezetten gazdag törzsfőnök nyughelyére bukkantak.

A szigetország régészei nem túl gyakran találnak érintetlen viking sírokat, a temetők többsége ugyanis sírrablók áldozatául esett. A most felfedezett törzsfőnöki sírtól nem messze feltárt temetési hajót például legalább egyszer kifosztották már a történelem során. A szakértők éppen ezért nem tudják pontosan megmondani, milyen tárgyakkal temették el a hajó egykori tulajdonosát.

A helyi leletek állapotát még egy tényező veszélyezteti: az erodálódás. A dysnesi lelőhelynél dolgozó régészek szerint valóságos versenyt futnak az idővel, hogy minél kevesebb kár essen a leletekben.

A tenger a törzsfőnöki hajó közel felét pusztította el, elmosva az ott tárolt tárgyakat.

A kard és a csontváz a felszínhez közel helyezkedett el, valószínűleg a víz segítségével jutottak a felsőbb rétegbe.

A szakértők szerint a tenger a hajó jelentős részét, és feltehetőleg a leletek egy részét is elpusztította. A földben szétszórva elhelyezkedő csontok alapján azonban sikerült megállapítani, hogy a sírban egykor egy férfi feküdt. Mivel a nyughelyen egy kardot is találtak, a régészek arra jutottak, hogy a területet sosem háborgatták sírrablók.

A lelőhelyen egyébként a csontok közt kutyafogakat is azonosítottak. Úgy tűnik, az állat a törzsfőnöké volt.

A csapat az ásatás során további nyughelyekre bukkant, melyek közül az egyik egy újabb érintetlen temetési hajó. A helyszínen szögeket is találtak, melyek feltehetőleg egy eddig fel nem fedezett hajóhoz tartoznak.

(Iceland Magazine)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik