Tudomány

Magyar kutatók is segítik a James Webb űrtávcső munkáját

A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Gothard Obszervatórium kutatóinak munkája segíti majd a 2018-ban induló James Webb űrtávcső kalibrálását - számol be az MTA oldala.

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai, Mészáros Szabolcs és Kovács József a Space Telescope Science Institute (STScI) kutatóival olyan színképadatbázist hoztak létre, melyet a James Webb űrtávcső kalibrálásához használnak majd fel. A magyar szakértők elsősorban saját programkódokat használtak.

A 2018-ban felbocsátott űrtávcső a Hubble utódja lesz, igaz, fejlett eszközeivel jóval alaposabb vizsgálatokat fog végezni. A műszerek kalibrálásához a most elkészült BOSZ spektrumkönyvtárat hívják majd segítségül, melyet a kutatás vezetőiről (Ralph BOhlin és Mészáros SZabolcs) neveztek el.

A szakértők a Mészáros és munkatársai által 2012-ben kiszámolt csillaglégkör-modellekkel hozták létre az új adatbázist.

A James Webb űrtávcső műszereinek beállítása során a BOSZ értékeit fogják összevetni a megfigyelt csillagok színképével. Az összehasonlítással a kutatók következtetni tudnak majd az adott égitesten uralkodó fizikai és kémiai tulajdonságokra.

Ennek segítségével a tudósok nemcsak az érintett csillag effektív hőmérsékletére és felszíni gravitációs gyorsulására, de a Napéhoz viszonyított kémiai összetételére is becsléseket adhatnak majd.

A James Webb űrtávcső hosszú késés és költségnövekedés után 2018-ban fog elindulni. A szerkezet az eddigi legfejlettebb karakterizáló eszköz, melynek elemzéseivel rengeteget tanulhatunk majd az idegen rendszerekről, és így az exobolygókról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik