Tudomány

Elon Musk szerint a Marsot, és nem a Holdat kell kolonizálnunk

Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója szerint az emberiségnek a Hold helyett a Marsot kell kolonizálnia. Érveit új tanulmányában ismertette.

Musk a Mars-utazással foglalkozó, közelmúltban megjelent tanulmányában amellett érvelt, hogy a multiplanetáris emberiségnek először a vörös bolygón kell letelepednie. A Holdon ugyanis nincsenek meg azok a körülmények, melyek alkalmassá tennék az égitestet egy önfenntartó város befogadására.

Musk szerint többek közt azért lenne kihívást jelentő a Hold kolonizálása, mert jóval kisebb egy bolygónál.

Nincsen semmilyen atmoszférája. Nem olyan erőforrás-gazdag, mint a Mars. 28 napos napja van, míg a marsi nap 24,5 órás

– írja az üzletember. Musk hozzátette, a Mars általánosságban alkalmasabb arra, hogy egy önfenntartó civilizációt hozzanak létre rajta.

A SpaceX tulaja a vörös bolygó “mókafaktorát” is megemlíti. Mivel a Marson a gravitáció a földi tömegvonzás 37 százalékát teszi ki, az emberek könnyedén emelhetnék meg a nehezebb tárgyakat.

Mai technológiánk mellett persze igen drága mulatság lenne egy Mars-utazás: egyetlen ember eljuttatás a vörös bolygóra nagyjából 10 milliárd amerikai dollárba kerülne.

Musk szerint ugyanakkor a jövőben ez az összeg jelentősen csökkenhet, nagyjából 200 000 dollárra.

Természetesen nem mindenki ért egyet Muskkal a Mars és a Hold kérdésében. Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója például inkább a Holdra építene tartós települést. Bezos szerint már akár 2020 júliusában létrehozhatnák a kolóniát.

Musk ezzel szemben legkorábban 2024-re jósolja a Mars-missziót, a NASA valamivel későbbre, 2030-ra. Hogy végül melyik szervezet lesz az első, amelyik eléri az égitestet, a következő évtizedre remélhetőleg kiderül.

(RT)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik