Tudomány

Véres azték labdajáték nyomára bukkantak a régészek

Kutatók egy csoportja Mexikóváros területén azonosította azt az 500 éves komplexumot, melyhez egy templom, egy labdázáshoz kialakított pálya, illetve egy áldozatbemutató terület tartozott. A szakértők bíznak benne, hogy a felfedezéssel jobban megismerhetik a hódítók érkezése előtti Tenocstitlan struktúráját.

Az azték templom meglehetősen jó állapotban konzerválódott, a falakon itt-ott még az eredeti vakolat is megmaradt. A szentélyt a szélisten, Ehekatl tiszteletére építették. A kutatók szerint a templomhoz egy hatalmas, csavarodó kígyóra emlékeztető szerkezet is tartozhatott, melybe a papok az orrát formázó ajtón keresztül léphettek be. A komplexum az ősi város közepén, azaz a birodalom legszentebb ünnepi területén helyezkedett el.

Az ásatás során a templom mellett egy labdázáshoz használt pályát is azonosítottak.

A mezoamerikai labdajáték résztvevői csak a csípőjükkel érhettek a játékszerhez, azaz a gumilabdához. A játékhoz gyakran kapcsolódott emberáldozat, a környéken 32 szétvágott férfi csigolyát találtak.

Raul Barrera, a feltáráson dolgozó régész szerint ez a játékkal járó felajánlás volt.

A csigolyák, vagy nyakak feltehetőleg olyan áldozatoktól származtak, akiket feláldoztak vagy lefejeztek

– állapította meg a szakember.

A kutatók úgy vélik, hogy a komplexum Ahuízotl uralkodása alatt épült, aki a 15-16. század fordulóján vezette az Azték Birodalmat. Utódja II. Moctezuma volt, akit a spanyol konkvisztádorok Hernán Cortés irányításával győztek le.

A szakértők szerint az általuk felfedezett pálya éppen az lehet, melynél a hódítók érkezésük után II. Moctezuma meghívására megnézhettek egy mérkőzést. A jelenetről azok a források számolnak be, melyek Közép- és Dél-Amerika spanyol invázióját írják le.

Mikor Cortés 1519-ben megérkezett, Tenocstitlan nem csak a kontinens, de a világ egyik legnagyobb városa is volt, 200-300 ezer lakosával számtalan korabeli európai nagyvárost utasított maga mögé. A települést lélegzetelállító mérnöki tervezéssel hozták létre: a szigetre épített várost szerteágazó úthálózat kötötte össze a szárazfölddel.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik