2017 NASA Astronaut Candidates.  Photo Date: June 6, 2017.  Location: Ellington Field - Hangar 276, Tarmac.  Photographer: Robert Markowitz
Tudomány

Ők lehetnek az elsők, akik a Marsra utaznak

24.hu
24.hu

2017. 06. 09. 11:39

A hét férfiből és öt nőből álló csapat tagjai a mélyűrbe és a Föld körüli pályára tervezett missziókban vesznek majd részt.
Korábban a témában:

A héten mutatta be a NASA 12 új űrhajósjelöltjét, azaz 1959 óta a 22. amerikai asztronauta-gyakornok osztályát. Az elmúlt közel két évtizedben ez a legnagyobb létszámú csapat.

A jelölteket Mike Pence alelnök jelenlétében mutatták beünnepályes keretek között a texasi Houstonban található Johnson Űrközpontban. A felsorakozott gyakornokok mögött egy Orion űrhajó modellje volt látható – könnyen elképzelhető, hogy egy nap ilyen eszközzel utaznak majd az űrbe.

A NASA új asztronauta-jelöltjei Kép: collectSPACE.com

Amerikai űrhajósként visszajuttathatják nemzetünket a Holdra. Önök lehetnek az elsők, akik a Marshoz utazhatnak. Olyat tapasztalhatnak meg, melyet mi csak elképzelni tudunk

– mondta Pence a ceremónia során.

Az asztronauta-jelöltek augusztusban kezdik majd meg kétéves alapképzésüket. Robert Lightfoot, a NASA ügyvezető igazgatója szerint örömmel várják, hogy az új űrhajósok energiája és tehetsége táplálja a jövő izgalmas felfedezéseit.

Az új osztály hét férfiből és öt nőből áll, a csapatba hat katonatiszt, három tudós, két orvos, a SpaceX egyik vezető mérnöke, illetve a NASA egyik kutatópilótája került be.

A legfiatalabb gyakornok 29, míg a legidősebb 42 éves.

A NASA űrhajós alakulatának jelenleg 44 aktív tagja van. A 12 szerencsés új jelöltet több mint 18 000 pályázó közül választották ki végzettségük, tapasztalatuk, illetve egy interjú alapján.

A programba bekerült személyekből azonban nem feltétlenül lesz mind asztronauta. A gyakornokoknak ugyanis először teljesíteniük kell a meglehetősen nehéz képzést.

(Seeker)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.